March 1, 2010

Grand Canyon Nemzeti Park

Ugy gondolom, hogy az allamokba utazokat ez a tema erdekelni fogja, persze valoszinu azon olvasok erdeklodeset is felkeltheti akik soha nem jutnak el erre a videkre.


kis izelito a filmbol
Minden latogatonak tudom ajanlani, hogy mielott a Canyon deli oldalan bemegy a parkba, latogassa meg a Tusayanban levo Imax mozit. Itt egyetlen filmet mutatnak be egesz evben.  Grand Canyon Hidden Secrets cimu Imax filmet. Online is meg lehet venni a jegyet. Feledhetetlen elmeny a film es nem feltetlen kell angolul tudni, hogy az ember elvezze. Kulonosen jo azoknak akik valamiert nem jutnak le az osvenyekre a parkban, hanem csak a canyon szelerol elvezik a kilatast.

Aki autoval szeretne eljutni Las Vegasbol az kb 280merfold es 5-6 ora autozas utan erkezik a parkhoz.
Los Angelesbol 500 merfold es 8-9 ora lehet az ut.
Persze itt nem arrol beszelek aki sajat felelosegre megy 100merfoldes sebesseggel  hanem az atlag turistarol aki nem csak gazpedalt nyomja, hanem nezelodik esetleg idonkent az utbaeso latnivaloknal meg all rovid idore.

Las Vegas felol  utba esik a Hoover Dam (gát) Érdemes leparkolni az arizonai oldalon es akár egy rövid sétát tenni a gát tetején vagy meglátogatni a visitor centert és végig menni egy gát látogatási túrán. Kinek mire van ideje, mind kettő egyedi élményt nyujt. 

Hoover Dam belepo 11 dollar felnotteknek idoseknek es gyerekeknek olcsobb. Aki szeretne megsporolni a parkolasi dijat $7.00 az jobb ha az arizonai oldalon a masodik szinten parkol le, ott mar ingyenes a parkolo. Az igaz nem orzott es szabad levegon all a kocsi. Ha nincs ertekes cucc szem elott akkor 100% hogy nincs veszelyben az auto.

Map by: NPS.Gov
Foto by: Washington Post
A Skywalk nem resze a nemzeti parknak.  A Hualapai torzs tulajdonaban van a terulet es a torzs rendelkezik teljes mertekben vele.
Soha nem jartam ott es szemely szerint nem is erdekel a dolog. Tobb oka van elsosorban az, hogy sokba kerul. Mivel nem szeretem feleslegesen kidobni a penzem igy ez kimarad az eletembol.
A masik ok, az, hogy szinte minden latnivaloert kulon kell fizetni, nem ugy van mint a nemzeti parkban, hogy egy belepovel minden megtekintheto.
A harmadik pedig az, hogy szeretek fenykepezni, de a skywalkra nem lehet fenykepezo gepet felvinni. Ott all az ember a kilatoban es korul nezhet, tehat $81.20ert lehet kukkolni egyet.

Aki mégis szeretné megnézni, annak nem árt tudni, hogy a föld út vezet be a skywalkhoz és az eső időnként elmossa az utat. 
Ha autót bérel és avval akar behajtani ide az nem árt ha tudja, hogy ez OFF  ROAD-nak számít és a biztosítás nem érvényes ha itt balesetbe kerül az autós.
Akit erdekel az Las Vegas-bol a Hoower Dam-en keresztul juthat oda a leggyorsabban. 122 merfold kb 3 es felora az ut, mivel egy resze nem kiepitett es ezert lassan lehet csak haladni.
Az biztos, hogy majus es oktober kozott nem a legjobb erre autozni, mert 40-45 fok meleg is lehet, persze a turistak ezt konnyebben viselik el, mert rovidebb ideig elvezhetik.



Grand Canyon fele vezeto uton, (Interstate 40) tobbszor talalkozunk a Route 66 jelenleg is hasznalt szakaszaival. Erdemes peldaul Kingman, Arizonanal leterni a 40esrol es a 66oson haladni tovabb. Ez a szakasz 87merfold hosszu, mig a 40esen haladva csak 72 merfold. Szerintem megeri a 66osra kiterni, mert olyan latni valokban lehet reszunk amit a masik uton elkerulunk.
Kingmantol a 66-oson haladva csak 15merfolddel hosszabb az ut es Seligman-nel ujra talalkozik az Interstate 40essel. Utkozben tobb elhagyotott vagy gyeren lakott telepulesen halad at az ut, ami betekintest enged a regmult autos kulturaba is. A mai modern autok egy tankolassal eljutnak 4-500 merfoldre is es muszaki allapottol fuggoen nem igenyelnek kulonosebb figyelmet. De bizony az oreg autok jobb ha minden benzinkutnal megalltak kicsit, hutoviz utantoltesre vagy uzemanyag felvetelre. A regiek sebessege is toredeke volt a maiaknak, igy az utazok gyakran megszalltak az utmenti "autos motelekben, (motor inn)" Ezen a szakaszon utba esik a Grand Canyon Caverns. Itt lehet megpihenni esetleg szuvenirt vasarolni es akit erdekel az meglatogathatja a barlangot is. A barlangnak 2 kijarata van az egyik a visitor centers alatt de a masik az Grand Canyonnal talalhato. Sajnos enm jarhatok a jaratok es csak szines fustel tudtak bizonyitani, hogy hol van a barlang vege.  Itt talalhato kemping is es a motelban is lehet szobat berelni. Itt uzemanyagot is lehet kapni, szoval egy jo kis megallo.


Visszaterve az I-40esre Williamsig kell  menni es ott eszakra fordulva 52 merfold utan a park bejaratahoz erkezunk. Aki tobb parkot fog utba ejteni az itt eldontheti, hogy megveszi e az egyeves belepot $80-ert vagy minden park bejaratnal kifizeti a $25-$50 dollaros belepoket ami egy hetig ervenyes.


Aki csak a canyon peremerol nezelodik az egy-ket nap alatt szinte minden kilato helyet vegig tud latogatni. A turazni szandekozoknak erdemes akar 2-3 extra napot betervezni. 
Sajnos ha valaki nem foglalt elore oszver turara az nem fogja tudni ezt kiprobalni mert 6-8 honapos foglalasi ido van. Ha a jelentkezo tobb mint 200 font (91 kg) akkor hiaba fizette be a foglalot, nem vehet reszt a turan es a penze is oda lesz.
Foto by: Lautner Gergely
Grand Canyon Desert View a  parkon athalado 64es uton erheto el. Ide erdemes kora hajnalban oda erkezni mert gyonyoru napfelkelteben lehet resze a latogatonak. A kelet fele elterulo sivatag felol erkezo nap megeri a korai kelest. Jo idoben nagy letszamu erdeklodok szoktak gyulekezni es a vilag minden nyelve hallhato. A teli hidegben csak az igazan kivancsiak mennek ki es nem kell attol felni, hogy nem talal az ember parkolot.
Az északi oldalt is érdemes meglátogatni, de a távolság kicsit zavaró, mert  211mérföld úton. Légvonalban pedig csak 10mérföld a két oldal. Az északi oldal időszakosan van nyitva, vagyis télen nem takarítják az utakat. Ezért nem látogatható az északi oldal és október közepétől május közepéig zárva van.


6 comments:

  1. Szia Ramesz!
    Mi október végén, november elején megyünk a családommal Los Angelesbe. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, rengeteg hasznos információt leírsz, jobb mint az utikönyvek. Két éjszakát tervezünk Las Vegasban tölteni és onnan mennénk egy napos túrára a Grand Canyonhoz. Szerinted érdemes-e befizetni szervezett túrára vagy önállóan is jól bejárható egy nap alatt? Az egyik utazási fórumon ajánlották a Papillon.com-ot, ahol akár repülős, helikopteres túrákat is szerveznek, igaz elég borsos áron. Te hallottál-e róluk valamit?
    A képeid alapján novemberben ott már havazott, ez gyakori, vagy azért nem kell vinnünka téli kabátot?
    Elöre is köszi az infókat: Pearls

    ReplyDelete
  2. Tisztelt Romesz!
    A napokban fedeztem fel interneten ezt az oldalt, ami nagyon megtetszett. Ismeretlenül is
    a segítségedet szeretném kérni!
    A nyáron Las Vegasba repülök New York-ból, ahonnan szeretném felkeresni a Grand Canyont, majd visszarepülök New York-ba.
    A tervem a következő:
    Július 5-én repülök Las Vegasba, ahol 1 éjszakát töltök, majd másnap autóval megyek a Grand Canyonhoz, ahol 3 napot leszek. Onnan pénteken megyek vissza Las Vegasba szintén 1 éjszakára, és 10-én repülök vissza New York-ba.
    A következőkben szeretném kérni a segítségedet:
    - Keresek olcsóbb szállást Las Vegasban és a Grand Canyon környékén. Azonban a legfontosabb volna az, hogy a Grand Canyonnál találjak egy olcsóbb, de megbízható panziót, ami lehet az út mellett is, hiszen autóval mennék.
    - Jó lenne Las Vegasban lakó magyarokkal is felvenni a kapcsolatot, akik adott esetben a segítségemre lehetnének, mivel nagyon keveset beszélek angolul.

    Eredetileg nem egyedül mentem volna, de közben azok, akikkel oda utaztam volna, lemondták az utat. Így magamra maradtam, de úgy határoztam, hogy mégis elmegyek a Grand Canyonhoz, mivel fantasztikusnak tartom, és talán az életemben egyszer adódik ilyen lehetőségem.
    Nyugdíjas pedagógus vagyok, és azért utazom a nyáron, mert baráti meghívásra Kanadába megyek, majd onnan New York érintésével repülök vissza Budapestre.
    Nagyon várom mihamarabbi válaszodat, mivel gyorsan repül az idő, és nem szeretném az utolsó pillanatra hagyni a foglalásokat.
    Levelezési címem: starykalman@gmail.com
    Szentendrén lakom, és amint már írtam, nyugdíjas pedagógus.
    Üdvözlettel és a segítségedben reménykedve, Stáry Kálmán

    ReplyDelete
  3. Kedves Romesz!

    A Grand Canyon déli oldalát tervezzük megnézni, de lehet, hogy csak augusztus közepén, egy vasárnap nyílik majd rá alkalmunk. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor nagy ott a tömeg? Ugye előre nem kell belépőjegyet foglalni?
    A másik lehetőség a park megtekintésére egy pénteki nap lenne. Mit gondolsz, melyik nap érdemesebb a parkba menni?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    ReplyDelete
  4. Halihó

    Ide mindenképp el kell mennünk, ez nem kérdés :)
    Jó az infó, meg a kommentekben is mindig vannak újabb információk

    Teo >

    ReplyDelete
  5. Kedves Romesz! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Augusztus végén utazunk az Államokba és nagyon sok hasznos információval lettem gazdagabb általad. Van egy kérdésem amiben a segítségedet kérném. Phoenixből indulva szeretnénk a Grand Canyont megtekinteni, de csak 1 napunk lesz erre. Mit javasolsz mi az amit leginkább érdemes megnézni? Mivel Phoenixből délelőtt 10 óra körül indulunk, szűkre szabott az időnk. Előre is köszönöm a válaszod!

    Üdvözlettel:
    Kriszta

    ReplyDelete
  6. Köszönöm a segítséged! :)

    Kriszta

    ReplyDelete