March 8, 2010

Szálláslehetőségek a Nyugati parton

A közlekedési és étkezési tippek után szeretnék pár szót szólni az alvási lehetőségekről a nyugati államokban. Két fő részre osztom a bejegyzést: kemping és hotel/motel szállás. 



Kempingezés az USA-ban
Akár hátizsákos akár lakókocsis kempingezésre fantasztikus adottságokkal rendelkeznek az államok. Egyrészt a nemzeti parkokban, másrészt a főbb túristalátványosságok közelében találhatunk izlésünknek, kényelmi igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő kempinget. A sátrazós-autós kirándulások olcsóbbak és sokesetben kalandosabbak, mintha lakókocsival mennénk, főleg ha beleszámítjuk a lakókocsi bérlésének a díját. Lakókocsi/lakóautó bérlése esetén a költségeinkkel egyenesen arányosan növekszik kényelmünk. A legtöbb kempingben megszállhatunk sátorral/autóval és lakókocsival is. Természetesen utobbinak magasabb helypénzt kell fizetni.
No de először meg kell találni a kempinget. Erre a célra vehetünk kemping térképet. Pl Kalifornia, Oregon államokról van kifejezetten kempingtérkép. A AAA Autoclub (Triple A - Tripöléj) árul térképeket. Sajnos nem olcsó, de elég jó térképek. Ha van rokon/ismerős, aki tagja a AAA-nek, akkor megkérhetjük, hogy szerezzen be nekünk térképet tőlük, ugyanis tagoknak ingyen adják őket. Utikalauzt is. Ha meg szeretnénk vásárolni, akkor 6-8-10 dollár is lehet az ára egy db-nak. Ha van laptop kéznél, akkor internetes hotspotoknál (starbucks cafe, mcdonald's stb) kikereshetjük a kempingeket, vagy csak egyszerűen követhetjük a táblákat az út mentén. Én nagyon szeretem a korábban említett térképeket, mert leír minden részletet a kempingről. Szezonális nyitvatartás, ár, tengerszint feletti magasság, kutyát lehet-e bevinni (EZ FONTOS!!!), WC típusa (pottyantós vagy angol), van-e melegvizes zuhanyzó, szórakozási lehetőségek, pl teniszpálya, medence, közelben kirándulóösvény, stb. Elmondható, hogy általában minden site-on szájton van pad asztallal és tűzrakóhely, még a legprimitívebb kempingekben is. 



Magyarországon nem igazán voltam kempingezni, szóval összehasonlítási alapom nincs, de az biztos, hogy nagyon kevés kempingben sikerült eddig csalódnom, pedig voltunk már jónéhányban. 
A legtöbb kempingben nincs előre foglalás. First come first serve Érkezési sorrendben lehet elfoglalni a helyeket. Kézpénz legyen nálunk, mert szinte csak azzal lehet fizetni, kivéve a nagyobb kempinghálózatokat, mint a KOA... ők elfogadnak kártyát is. A helyek kiválasztása így zajlik: kiválasztjuk a kempinget, körbemegyünk, kijövünk, ha tetszik, megfordulunk, megállunk a bejáratnál elhelyezett hirdetőtáblánál, elveszünk egy kis fizetőborítékot, térképet, szabályzatot, környékismertetős stb, majd ujra behajtunk. Megkeressük azt a szájtot, ami a legjobban megfelel az elvárásainknak, amit szívsen hívunk otthonunknak 1-2 napra/éjszakára, majd beállunk. Leállítjuk a kocsit és kitöltjük a bejelentkezőlapot (rendszám, kempingszájt száma, éjszakék száma, kutya, stb) és a pontos összeget (kivéve ha akarrunk borravalót adni) belecsúsztatunk a borítékba, benyálazzuk és bezárjuk. Visszasétálunk a bejárathoz, majd megkeressük a kis "széfet", ahova olyasmi van írva, hogy envelopes here és bedobjuk. A Camp Host a kempingőr, felügyelő, mindenes. Ő ott lakik állandóan a kempingben, rendben tartja azt. Általában vannak órák, amikor "nyitva van", ilyenkor lehet vele beszélgetni, kérdezni a környékről, árul tüzifát (5-7 dollár egy köteg), gyújtóst, stb.  
A tábortűzrakó helyeken van rács, amin ha akarunk, süthetünk/főzhetünk, ha éppen úgy támad kedvünk, vagy csak odakucorodhatunk mellé melegedni, bort iszogatni.... 

A kemingben a saját "telkünkön" ihatunk alkoholt és ezt azért emelem ki, mert az USA-ban nyilvános helyen tilos az alkoholfogyasztás. Emiatt látjuk, hogy a filmekben barna papírzacskóból iszogatnak, mert elvileg a rendőr nem nézhet bele a zacsiba. Szóval iszogathatunk, eszegethetünk és élvezhetjük a természetet. Vigyázzunk a vérszomjas mókusokkal....

Medvelakott területek... nos az USA legtöbb hegyi kepmingje (pl Yosemite, Yellowstone, Sequoia Nemzeti Park stb) területén bizony élnek medvék (nekünk volt szerencsénk látni is).

Ezeken a részeken nagyon szigorúan be kell tartani az erre vonatkozó szabályokat. A medvéknek nagyon jó a szaglásuk és egyben nagyon kíváncsiak is. Nem szabad semmilyen ételt előhagyni. Ha autóból elsétálunk, nem hagyhatunk semmit benne...

 Ha sátorban alszunk, akkor nem szabad sem ételt, sem kozmetikumokat magunkkal tartanunk a sátorban. Se éjszakára, sem pedig ha elmegyünk kirándulni. Azoknak a dolgoknak a tárolása, amiknek szaguk/illatuk van, egy macibiztos fém "széfben" oldható meg.  Ilyet minden szájton találunk, különleges zárja van, amit a mackók nem tudnak kinyitni... a szemeteskukákon is ilyen van. 

A saját magunk és a macik érdekében is nagyon fontos, hogy betartsuk az előírásokat. Ha az általunk előhagyott illatot kibocsájtó dolog miatt betéved a medve a kempingbe, akkor bizony szegényt altatólövedékkel kilövik és elszállítják többszáz mérföldre, mert ha egyszer bement a kempingbe, akkor oda fog szokni. Ha pedig valamilyen úton-módon összetűzésbe keveredik egy emberrel, akkor akár le is lőhetik szegényt. Minden medvelakott területen lévő kempingnél ki szokták írni, hogy mikor láttak utoljára a kemping körül macit.
Nos a kempingezésről egyelőre ennyit. Az biztos, hogy nagyon jó így menni, ennyire a természetben lenni. De az is biztos, hogy olyan felszerelésekre lehet szükség, amit nem szivesen vesz meg az ember egy pár hetes túra miatt, hogy aztán eldobja. De azért remélem, hogy lesz valaki, aki ha nem is hasznosnak, de érdekesnek találja majd a leírást.
Motelek/Hotelek
Valószínüleg ha valaki idelátogat pár hétre, akkor ezeket az épületes megoldásokat fogja választani a fentebb említett nehézségek miatt. Nincs is ezzel semmi baj, hogy tisztábbak leszünk, az biztos... haha :) Főszezonban drágábbak a motelek, és sokszor foglalás szükséges, szezonon kívük pedig legtöbbször csak beeshetünk egy-egy motelbe, és rögtön kapunk szobát. Néha megéri azonban így is lefoglalni online a szobát, mert pár dollárt megspórolhatunk. Csak arra kell figyelni, hogy akkor valamelyest lekötjük magunkat, hiszen tartanunk kell az utitervet, hogy odaérjünk a motelba, esetleg megállnánk valahol útközben, de akkor már nem érünk oda a motelhez, akkor elveszítjük a pénzt is (foglalást aznap már nem lehet lemondani ingyen, rá fogják terhelni a kártyára, amivel lefoglaltuk), vehetünk ki máshol szobát, stb, vagy esetleg korábban elérjük a motelt (du 3ra), mennénk még tovább, de meg vagyunk kötve. Szóval azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy megéri-e az a pár dollár spórolás a kötöttséget. De újra elmondom, ez szezonon kívül értendő. Szezonban, főleg kaliforniában tele vannak motelek, jobb ha időben foglalunk.  Nemzeti parkok területén pedig szezonon kívül is telítettek a motelek/hotelek, ha itt szeretnénk aludni, akkor bizony időben le kell foglalni a szobát. Persze ehhez pénztárcánkba is mélyebben bele kell nyúlnunk. Bent a parkban nagyon drága (150-200 dollárnál kezdődhet) a szobaár, bejáratnál picit olcsóbb, de még mindig elkérik az árát a közelségnek, mi 70 dolllárt fizettünk egyszer egy lerobbant trailerért trélerért szezonon kívül.... 30-40 mérföldre a parkoktól már sokkal elfogadhatóbb áron kaphatunk valamit. Főleg ha nem esik nehezünkre korán felkelni és úrtnak indulni a parkba, mivel a hajnali és esti órák a legideálisabbak, hogy vadállatokat lássunk. Ilyenkor (reggeli és vacsoraidőben) legelésznek a szarvasok/őzek stb. Ezért én a korábban említett kontinentális reggeli helyett inkább előző este összecsomagolt szendvicsekkel indulnék útnak pirkadat előtt.
Nemzeti parkokban inkább magánhotelek vannak, nem motelláncok, míg parkokon kívül gyakoriak valamelyik hálózat tagjai. Városoknál nagyon gyakoriak a motelek. 
Tipp: minden motellánc lobbijában van egy hirdetősarok, ahol fel lehet venni a motelhálózat könyvét, amiben benne van az összes (de legalábbis a környék összes) motelje címmel, telefonszámmal (természetesen csak a saját, a Super 8 nem fogja a Motel 6 six-et reklámozni). Ugyanitt fel lehet venni szórólapokat a környék látványosságairól. 
Az árakra általában igaz, hogy forgalmasabb helyeken drágább, reptérhez, nevezetességhez, parkhoz közel drágábbak, hétvégén drágábbak. Majdnem mindegyik motel kínál ingyenes internethozzáférést (hotelek nem). Az árak szobára értendőek, nem főre. Nagyon átlagban $35-$80 körül vannak. Van dohányzó és nemdohányzó szoba, vigyázzunk arra, hogy még ha dohányzunk is, a dohányzó szobák általában szörnyen büdösek. Mi,  amíg nem szoktam le, inkább nemdohányzóba mentünk, és kijártam az utcára, kijelölt helyre cigizni. 
A szobákban legtöbbször franciaágy méretű ágyak vannak (ez a Queen bed), a dupla ágyas (Double Queen) szobában 2 francia ágy van, és 4 ember mehet be. Sokszor hallottam, hogy simán be lehet menni több embernek is, ha ügyesen csináljuk (nem 8-an vonulunk egyszerre, hanem szépen ide-oda sétálgatva felcsempésszük a bliccelőket). A Queen bed-nél nagyobb a King (kb 30 cm-rel minden irányban), a California King pedig még nagyobb. 
Telefonálni a szobából nagyon nem ajánlatos (helyi hívás általában ingyenes, tehát ha pizzát akarunk rendelni, vagy valamit megérdeklődni helyi nevezetességről, akkor oké - esetleg kérdezzük meg az area code-ot körzetszámot, hogy tudjuk mi számít helyi hívásnak). Biblia minden szobában van! Vicces :)
Konyhaügyileg ne számítsunk semmire Hűtőszekrény szinte alig van valahol, úgyhogy lehet, hogy érdemes utunk elején beruházni egy jégládába, és jeget vásárolva hűteni a hűtenivalónkat. Jeget mindenhol lehet kapni. motelekben sokszor van autómata, gas station-ön benzinkutakon, marketekben élelmiszerboltokban, pharmacy-ban gyógyszertárakban stb. lehet kapni zacsiban a jeget. Esetleg van egy kávéfőző, 2 porkávé/cappuccino, vizezhető kakaó...  TV van pár csatornával, mint írtam internet általában van. Hajszárító van minden szobában. Vasalódeszka és vasaló is, ébresztőóra. Mosókonyha viszont nem 100%. Egy hosszabb útnál már arra is gondolni kell, hogy miként tisztítjuk a ruhákat. Ezért néha nem árt olyan helyet keresni, ami ajánl laundry servicet kimossa  a ruhánkat jópénzért, esetleg van mosókonyhája, ahol mi tudunk mosni és szárítani quaterekkel negyeddollárosokkal. 
Kocsiban ne hagyjunk semmi értékeset, mivel a motelek parkolója teljesen nyitott. GPS-t ha adnak a bérelt autóval, akkor vigyük fel a szobába, esetleg elrejthetjük a csomagtartóban, de felvinni szerintem mindig jobb ötlet. 
Elég sokban van medence, fűtött vagy fűtetlen. 
Reggelit motelek általában adnak, arra jó, hogy egykét órára ellegyünk.
Motel linkek:
stb
Itt egy link motelekhez, ha a motel nevére kattintunk, utána ki kell választani az államot, majd a várost.. nem tudom, hogy elég jó-e, de beteszem ide...
Hotelek gyakorlatilag hasonlóak, különbség leginkább, hogy a hotelek valamivel drágábbak, nem adnak reggelit viszont van szobaszervíz, ha több napig maradunk, általában ki is mossák a ruhánkat, ha kirakjuk. Hoteleknek van saját étterme/bárja, moteleknél el kell menni, ha étteremben szeretnénk enni.
 Nos most hirtelen ennyi jut eszembe :) Hasznos volt?

6 comments:

  1. Hát ez nagyon hasznos volt, nekem a motel6 a legszimpatikusabb. Tényleg, a közbiztonság milyen? Mire érdemes vigyázni? Írod, hogy azért semmit ne haggyunk az autóban. A rendőrökkel, hogy viselkedjen az ember?
    Gábor

    ReplyDelete
  2. Hát ez nagyon hasznos volt, nekem a motel6 a legszimpatikusabb. Tényleg, a közbiztonság milyen? Mire érdemes vigyázni? Írod, hogy azért semmit ne haggyunk az autóban. A rendőrökkel, hogy viselkedjen az ember?
    Gábor

    ReplyDelete
  3. Köszi az infókat. Lenne egy-két kérdésem, ha lehet.
    Mennyibe kerül egy átlagos kempingben 1 éjszaka, 1 autóval 4fő-re?
    A vadkemping mennyire biztonságos? Gondolok itt a vadakra és a vadőrre is? :)
    Egyáltalán szabad-e?

    Köszi,
    Tamás

    ReplyDelete
  4. Köszi az infókat. Lenne egy-két kérdésem, ha lehet.
    Mennyibe kerül egy átlagos kempingben 1 éjszaka, 1 autóval 4fő-re?
    A vadkemping mennyire biztonságos? Gondolok itt a vadakra és a vadőrre is? :)
    Egyáltalán szabad-e?

    Köszi,
    Tamás

    ReplyDelete
  5. Marcsi,köszönöm a választ!!!
    Tamás

    ReplyDelete
  6. Marcsi,köszönöm a választ!!!
    Tamás

    ReplyDelete