March 19, 2010

Étkezési árak Las Vegasban

Az USA-ban tartózkodásunk alatt bizony ennünk kell. Erről már írtam korábban. Most pedig megpróbálok kicsit az árakra koncentrálni. Mivel itt élünk Vegasban, így az itteni árakat ismerjük a legjobban, de nem lesz olyan hatalmas küllönbség, főleg ugyanazon üzletlánc egységei között.

Ha alapélelmiszerekre lesz szükségünk, akkor a következő árakra számíthatunk márkától függően (bejegyzés dátuma 2010. március 18):
2l tej:  $1.40-$2
Fél kiló kenyér:  $3-$3.5
Bagel: $0.50
Zacskós vatta kenyér: $2-$5
Fél kiló alma: $1
Fél kiló banán $0.5
Narancs fél kiló: $0.6-$0.8
6-8 szál újhagyma : $0.8
Kaliforniai paprika színtől függően $0.8-$2.5 darabja
Joghurt: $0.40 - $0.75
Felvágott 15 dkg: $3-$5
Virsli 8db: $2.50-$3
Só fél kiló $0.40
tojás: $1.5 12 darab
24db 0.5l víz: $3.50-$5
konzervkaja: $1-$1.50
konzerv zöldség: $0.60
poharas instant leves 5db: $1
2l-es szénsavas üdítő: $1.40 (klubkártyával $0.9, ezt csak azért irom, hogy lehessen érezni a kártyák jelentőségét, mennyire megéri kiváltani  ha van, főleg mert semmibe nem kerül)
20 db-os dobozos amcsi (0.33l) sör: $14
18db Corona (coronita) $18
6db 0.5l-es üdítő $2.50
Üveg bor 0.75l: $6-$60
Sampon: $3.5-$4
Tampon 28db: $6.50
Tusfürdő: $3-$4
Fogkrém: $2.50-től
stb...
Lehetne folytatni a sort a végtelenségig, de mindent leírni nem lehet. Még egyszer megemlítem, hogy milyen sokat spórolhatunk, ha a tagsági kártyát kiváltjuk. Nem kerül semmibe, de sokszor sokkal olcsóbbak dolgok. További infő ebben a bejegyzésben.

Na és akkor nézzünk bele kicsit az éttermi étkezésbe. Írtam már a gyorséttermekről, az tulajdonképpen mindenhova értendő, most inkább a büfékről szeretnék szólni. A buffet (ejtsd: bafé) a legelterjedtebb éttermi forma Vegasban. Minden kaszinónak/szállodának van legalább egy baféja büféje. Az árak ugyanúgy változóak, mint a szállodák árai. Beszélünk itt az alsóbb kategóriás $5/fő-s büféktől egészen a $80-os vacsorákig. Ezek szinte 100%-osan all you can eat svédasztalos megoldások. Az átlag $15-$25 dollár személyenként. Ez elsőre soknak hangozhat, de ha beleszámítjuk, hogy annyit eszünk, amennyit csak akarunk, és a választék sem rántott hús rizzsel vagy krumplival, hanem legalább 6 ország konyhájából válogatnak 6-8 féle ételt országonként, plusz az alapkaják, mint salátabár garnélarákkal (alap), gyümölcskosarak, édességek (fagyi, pite, puding, cukormentes sütik, torták stb), akkor azért már nem tűnik olyan vészesnek. Ha utánajárunk a ratingeknek értékeléseknek, akkor mindenhol másba futunk bele, kinek ez a legjobb, kinek az.
Pár szó általánosságban a bafékról büfékről: ha sorban kell állni, az jó. Az azt jelenti, hogy jó a hely. Odaérünk a pénztárhoz, és megmondjuk, hogy hány fő van (gyerekeknek néhol olcsóbb), ha van players cardunk tagsági kártyánk, akkor lehet, hogy jár érte kedvezmény, meg kell kérdezni. Itt lehet venni bort és sört. Bornál érdemes üveggel, mert a pohár nagyon drága. Amikor kifizettük a jussukat, akkor egy dolgozó fog minket az asztalunkhoz kísérni. Szépen elhelyezkedünk, majd odajönnek, és megkérdezik, hogy mit kérünk inni. Az alkoholmentes italok az árban benne vannak, tehát ha üdítőt, vizet, jeges teát, TEJET (én mindig tejet iszom, hehe) kakaót, kávét kérünk, az nem kerül extrába. És ha elfogy, akkor jön a free refill az utántöltés. Nos miután megkaptuk az italunkat, jöhet az evészet. Nagyon-nagyon vigyázzunk, hogy ne együk túl magunkat. Ha már az elején nagy adagokat szedünk, akkor a végén mérgesek leszünk, hogy még mennyi mindent megkóstolnánk, de nincs hely... Nem ajánlatos táskát hagyni az asztalon, tehát vagy hagyjuk a retikült a szobában, vagy vállra akasztva cipelhetjük magunkkkal. Érdemes először körbejárni a helységet, megnézni, hogy hol mi van, nagyjából megismerkedni a hellyel. Senki nem fog minket kinézni, ha 2 órán keresztül maradunk, szóval nem kell rohanni. Egy tipp, amit majdnem mindenhol meg lehet csinálni: ha közvetlen a lunch az ebéd idő vége előtt megyünk (ami mindig pár dollárral olcsóbb, mint a dinner vacsi), akkor ebéd árán fogyaszthatjuk a vacsorai kínálatot, ami mindig egy picit szélesebb választékot jelent.

Ha már megkapjuk az italt és elindultunk a körútra, akkor arra figyeljünk, hogy ne szedjünk teljes adagot. Természetesen senki nem fog szólni, de nem illik otthagyni teljes adagokat a tányéron. Inkább hozzunk kóstolót, és ha valami ízlik, akkor szedjünk ki egy nagyobb adagot. Mikor visszatérünk az asztalhoz, akkor megesszük, amit hoztunk, majd az evőeszközt megtartjuk, és a tányért félretesszük az asztal szélére, hogy a pincérünk (aki az italokat hozta) el tudja vinni. És ez így megy újra és újra :) Szedünk/eszünk/evőeszköz megtart(!), tányér elvisz. Az italokat általában a jobb pincér automatikusan utántölti, de ha nem, akkor nyugodtan kérjünk még egy pohárral. Mikor teleettük magunkat, akkor ücsöröghetünk, vagy mehetünk utunkra. BORRAVALÓ az asztalra. Ez természetesen attól függ, hogy mennyire volt figyelmes a pincér a használt tányérok elhordásával, italok utántöltésével, de $1-3 dollár fejenként, amit általában adni szoktak. Csak letehetjük az asztalra (mindenképp készpénz legyen, borravalót nem tudunk kártyával fizetni, és vissza sem adnak, tehát legyen pár egydollárosunk...) és mehetünk. nem kell megvárni, hogy összeszedjék. Maradékot értelemszerűen innen nem szabad kivinni.
Bizonyos napokon bizonyos büfékben seafood nap van, amikor töménytelen mennyiségű tengeri herkentyűt lehet eszegetni. Ilyen nagyon híres büfé a Rio Casino Village Seafood Buffet-ja, ahol az all you can eat homár, királyrákláb (nyammmiii), lazac, osztriga, egyéb rákok és kagylók sütve és főzve, sushi stb. várja a gazdag kedves vendégeket. Egy főre $40. Még nem voltunk, de már nagyon szeretnénk kipróbálni (főleg én...), mert CSAK jókat lehet róla hallani, állítólag a város legjobb ilyen jellegű étkezdéje.

UPDATE: voltunk! Isteni! Csak drága... :)

Mi már voltunk a Bellagio-ban, Paris-ban, Mirage-ban (nekem ez tetszett a legjobban), Red Rock-ban, Alliante Station-ben... nagyjából hasonlóak, a választék nagyobb a drágább helyeken. Itt egy link a 10 legjobb büféhez.



Egyelőre most ennyit szerettem volna erről a témáról.
Jóétvágyat :)

5 comments:

  1. Szia Romesz,

    Nekem a Paris Le Village bufeje tetszik a legobban, de aprilisban kiprobalom a Mirage bufejet is, koszi az Infot!

    Gabor

    ReplyDelete
  2. Hey Romesz!

    Személyes tapasztalatok alapján, melyik all inclusive bufe-t tudnád ajánlani, ha egy 15-20 dollár körüli, seafoodal is ellátottat keresünk? Köszi! :)

    ReplyDelete
  3. Hey Romesz!

    Személyes tapasztalatok alapján, melyik all inclusive bufe-t tudnád ajánlani, ha egy 15-20 dollár körüli, seafoodal is ellátottat keresünk? Köszi! :)

    ReplyDelete
  4. Köszönöm a pontos választ!:) Nem győzöm mondogatni mennyire tetszik az oldal. 22 nap és végre már ott vagyunk:) Biztosan elnézünk valamelyik helyre, megnéztem a Ceasars-os videot és úgy érzem ő nyert:D

    ReplyDelete
  5. Köszönöm a pontos választ!:) Nem győzöm mondogatni mennyire tetszik az oldal. 22 nap és végre már ott vagyunk:) Biztosan elnézünk valamelyik helyre, megnéztem a Ceasars-os videot és úgy érzem ő nyert:D

    ReplyDelete