March 7, 2010

San Franciscobol Santa Monicara az óceanparton

Miutan San Franciscoban megneztunk mindent, vagy lejart a beutemezett ido sajnos tovabb kell indulnunk. Kovetkezo nagyobb allomas Los Angeles.


Itt láthatod a térképet nagyban



A ket lehetseges utvonalbol en a hosszabbat de latvanyosabbat valasztottam ki. Nem tudok annyira sietni, hogy ne a Csendes Oceanon vegig halado 1-es utat valasszam.





A varoson belul keressuk meg a PCH vagy California 1-es utat es delnek induljunk el. Ketszaz kilometeres vezetes utan megerkezunk Montereybe. Itt lehet elso pihenonk az uton.

Itt is keressuk fel a "Fisherman's Wharfot" erdekes ettermek es kikototi latvanyossag lesz jutalmunk. Rovid autozas utan  Monterey Bay Aquariumhoz erkezunk. Erdemes megnezni rengeteg uj informacioval gazdagithatja utunkat. Aki figyelmes az eszre veheti, hogy tobb filmet is forgattak itt.

Dolgunk vegeztevel kicsit megpihenve vagy elfaradva tovabb haladunk az CA-1es uton delre. Keresztul hajtunk Carmel-by the Sea-n a kilatason es a varoska szepsegen kivul masik erdekessege, hogy Clint Eastwood itt volt polgarmester a 80as evek kozepen. Ha tul keson indulunk neki az utnak akkor szamolni kell vele, hogy szallast nem konnyu talalni ezen a partvideken es raadasul mivel delnek tartunk igy a nyugati nap az ocean felol vegig sutni fogja az utas feloli oldalt. Big Sur lesz a kovetkezo nagyobb es nevezetes telepules, ha idoben foglalunk szallast akkor idealis piheno lehet feluton. Nem art ha tudjuk, hogy Big Sur egy muvesz kolonia es tobb studio is nyitva van a nagykozonseg elott ahol orommel varjak dollarjainkat.

Tovabbi utunkon elerkezunk az elefant fokak ( linken allitsatok at a nyelvet magyarra) altal kozkedvelt partszakaszhoz. Egesz evben erdemes meglatogatni. Mindig valtozik az elet itt, de az biztos, hogy barmikor erkezunk ide mindig lathatunk fokakat.
San Simeont is feltetlen meg kell emlitenem. Itt talaljuk William Randolf Hurst kastelyat.
Aki soha nem jart itt annak erdemes legalabb az egyes korsetan reszt venni. Elore kell jegyet foglalni, mert bizonyos idoszakokban nagy a forgalom. 
Ha az ut tovabbi reszen csak az autobol nezlodunk akkor a kovetkezo nagy varos San Luis Obispo lesz.

UPDATE: 2017-ben az esőzések miatt leszakadt a híd és a PCH hossző szakasz le van zárva 2017 őszig! 

Santa Barbara mar csak 150km innen ha nem faradtunk el elegge akkor itt ujra nezlodhetunk es meglatogathatjuk a molot ahova autoval is felhajthatunk, de fizetos parkolo van  csak.
Tovabbi 150km vezetes utan pedig Sana Monicara erkezunk ami egyben egy nagyon hosszu es erdekessegekkel teli nap veget jelentheti. 


A teljes ut 712 kilometer es nem biztos, hogy megeri vegig vezetni egyhuzamban. Mert lehet, hogy az egesz csak egy elmosodott kep lesz. Utkozben a tajrol es egymasrol nagyon sok kituno felvetelt keszithetunk igy ha maskent nem akkor talan a kepekbol vissza emlekezhetunk.





No comments:

Post a Comment