March 2, 2010

Death Valley Nemzeti Park


Las Vegastol 145 merfoldre 234km van Death Valley, ami helyi meretekben nezve szinte nem tavolsag.



Utkozben nincs sok latnivalo, de ez evszak fuggo mert tavasszal gyonyoruen kiviragzik a sivatag.



Emlitesre erdemes Mercury  65 merfoldre van Las Vegastol a 95os ut mellet. Erdekessege, hogy az atom robbantasok idejen itt robbantottak es a varosbol jol lehetett latni. Az uttol kb 5-10 merfoldre van es a nagykozonseg nem latogathatja a teruletet. 


A kovetkezo edekesseg Amargosa Valley amin lassitas nelkul 5-10 masodperc alatt athaladhatunk, elmulasztva a helyi kuplerajt ami talan egy-ket fenykepet meger. Itt van egy benzinkut bufevel es a szukseges mosdoval. 


Amargosa Valleynel leterunk a 95osrol es nyugatnak fordulva California fele haladunk. Jol lathato, hogy a taj nagyon valtozatos, itt is egy kis bokor es amott is egy szep kis szikla amit egy tizmeterre levu ujabb bokor valt fel. Nevada-California hatarnal erdemes egy fenykep erejeig lassitani. Az ut ketsavos es az egyik oldalon California tabla az ellenkezo iranyba pedig Nevada tabla van kiteve. Ket legyet egy csapasra letudhatunk.


Viszonylag rovid autozas utan erkezunk a 190es uthoz amin eszak-eszknyugatnak fordulva a Death Valleybe vezeto ut utolso szakaszat ertuk el. 




Itt a tobbi nemzeti parkkal ellentetben nincs a bejaratnal orbode es nem kell egybol fizetni, nehany merfold utan erkezunk az automatahoz ahol nem csak keszpenzzel hanem hitelkartyaval is fizethetunk a parkbelepoert. 


Aki tobb nemzeti parkot akar meglatogatni annak en javasolnam, hogy ne itt vegye meg a belepot hanem menjen be a park kozpontjahoz ahol a visitor centerben szinten kifizetheti a belepot es megkapja a muanyag kartyat ami egy eves belepesre jogosit.


fontos, hogy a  Mitfahrer mindig idoben jelezze a fordulokat, mert konnyen eltevedhetunk nem is



Death Valley idojarasa minden latogatot megviselhet, telen nyaron ajanlott elegendo mennyisegu vizet vinni magunkkal. A levego 5-7% paratartalmu ami a kiszaradast segiti elsosorban. 



A jegyvalto kioszktol 1-2 merfoldon belul van egy kitero balra ami a Dantes view nevu kilatohoz vezet.
Az ut egyre meredekebb az utolso szakasz korulbelul 15%os emelkedon visz, lakoautoval es utanfutoval nem szabad ide behajtani. A kilato elott nem sokkal van egy utanfuto parkolo ahol az autosok leparkolhatjak utanfutoikat. A kilatas egyeduli szepseget nyujt a volgyrol es a korulotte levo hegyekrol is. Innen lathato az osszefuggo allamok legmagasabb pontja Mount Whitney 14495 lab magas es egyben a Bad Water ami a legmelyebb pont minusz 266 lab a tengerszint alatt.  



Miutan itt vegeztunk vissza az autoba  es irany a kovetkezo erdekesseg Zabriskie Point.



Itt lehet szinten egy kilatoba felsetalni a parkolobol, vagy aki turazni szeretne az egy 3 merfoldes canyonon keresztul lejuthat a volgybe. Melegben nem ajanlott illetve csak sok vizzel felszerelve szabad elindulni a turazni.



Az ut Furnace Creek fele visz tovabb, ahol elagazashoz erkezunk. Itt erkezunk meg a tengeszintet jelolo tablahoz ami szinten egy jo foto lehetoseg.


Itt elagazik az ut, forduljunk balra Badwater fele ami -85.5 meterrel eszak Amerika legmelyebb pontja.



Kovetkezo megallo lehet ha tovabbra is delre haladunk az Ashford Mills ruins, (romok). Ez 27 merfoldre van a a Badwatertol,  Magyar vonatkozas miatt erdekes lehet, de nem kiemelkedo latvanyossag. Hatranya ha idaig el autozunk akkor a tovabbi latni valo miatt jelentos tavolsagot kell vissza fele mennunk  olyan teruleten amit mar lattunk.  Persze azt is lehet, hogy eloszor ide megyunk le es utana visszafele nezzuk meg az utmenti latnivalokat.



Badwater fele elhaladtunk Artist Drive mellett es most a vissza fele utan behajtunk ide is. Ez egyiranyu ut, erdemes lassan haladni tobb okbol is. Eloszor mert a parkban nem szabad gyorsan menni a masik, hogy ilyenkor tobbat latunk es a sofor is elvezheti a tajat. 



Tovabb haladva elhagyjuk Furnace Creek Ranchet es rovid idon belul beerkezunk Furnace Creekhez ami egyben egy oazis Camping es motel is van. Itt talalhato egy kis uzlet is kituno piknik lehetoseg is van.



 A kozelben van benzin kut es a vizitor centert se hagyjuk ki ami 58meterrel van a tengerszint alatt. amire szamitani kell, ha itt veszunk benzint sokkal tobbet fogunk fizetni mint mashol, mivel a legkozelebbi kut tobb mint 100merfoldre van.



Tovabb haladva hamarosan elerjuk a Borax banyat es beparlot. Erdemes megallni ez is egyedi latvanyossag ahol a felszinen osszegyujtott boraxot feldolgoztak es utana 20 oszver altal huzott szerelvennyel a legkozelebbi vasuthoz szallitottak. A szerelveny teljes sulya 36tonna volt.



Mikor itt vegeztunk haladjunk tovabb a 190es uton es 15-20 perces vezetes utan elagazashoz erkezunk. Scotty's Castle roadon haladva (jelentos kitero) egy muzealis epulethez erkezunk. Ez Scotty's Castle ami se nem kastely se nem volt Death Valley Scotty tulajdona. Viszont Scotty ravette Albert Johnson, hogy itt fektessen be aranybanyaba penzet. Arany nem volt itt de ugy latszik ez nem erdekelte Johnson urat mert felepitette itt a kastely sot mi tobb Scotty is itt lakott veluk elete vegeig. Ez jelentos kitero, de akit erdekel annak megeri es kitudja mikor juthat ujra el ide. Ebbe az iranyba is elhagyhatjuk a parkot es az ut vissza visz Nevadaba a 95os utra.



Scotty's Castletol vissza uton megnezhetjuk a Ubehebe Cratert. Erdekessege, hogy a felszinrol leszivargo nedvesseg osszegyult a felszin alatt es a foldkereghez kozel levo lava tulmelegitette a vizet es mivel elparologni nem tudott igy hatalmass robbanassal szabadult fel es magaval vitte a talaj nagy reszet 1km atmeroju es 237m mély kratert alakitva ki. Innen menjunk vissza a 190es utra es irany Stovepipe Wells.



Utba esnek a death valley-i homok dunek, kozelben parkolasi lehetoseg es pottyantos wc is van :) Gyonyoru napfelkelte es naplemente tanui lehetunk ha megfelelo idoben erkezunk. 
Aki koruton van annak a 190es utat kell kovetni ami Stovepipe Wells fele halad es nyugati iranyba hagyja el a parkot. Rovid idon belul elhagyjuk a parkot es haladunk a california 395os ut fele.
Aki elott hosszu ut van annak erdemes itt megszallni. Mivel mi kempingezni szoktunk igy ezt nem ismerem, de lehet elore foglalni szobat is. Etterem van es ajandekbolt is van itt.
Nem akarom reszletezni nagyon, de ahol valamilyen kiiras van azt erdemes megnezni, a parkban levo tavolsagok nagyok igy konnyen elofordulhat, hogy valaki 200 merfoldet megy a hatarain belul.




4 comments:

  1. A Belsőségről keveredtem hozzád.Szerintem lesz még pár ember, aki hozzám hasonlóan élvezettel fogja olvasni a posztjaidat.
    Tetszik a stílus, sok az információ, és bár nincs tervbe konkrét útitervként az USA, de jó képzeletben veletek "közösen" végigjárni ezeket a tájakat. Tudom, nemrég indítottad a blogot, de ha lesz rá időd, kedved, akkor a látnivalókról bővebben is írhatsz azok kedvéért, akik a linkelt oldalokon kívül a Te személyes benyomásaidra is kíváncsiak.
    Az USA-ban való közlekedésről szóló bejegyzés pedig telitalálat.
    Sok sikert, már a kedvencek között vagy :)

    ReplyDelete
  2. A Belsőségről keveredtem hozzád.Szerintem lesz még pár ember, aki hozzám hasonlóan élvezettel fogja olvasni a posztjaidat.
    Tetszik a stílus, sok az információ, és bár nincs tervbe konkrét útitervként az USA, de jó képzeletben veletek "közösen" végigjárni ezeket a tájakat. Tudom, nemrég indítottad a blogot, de ha lesz rá időd, kedved, akkor a látnivalókról bővebben is írhatsz azok kedvéért, akik a linkelt oldalokon kívül a Te személyes benyomásaidra is kíváncsiak.
    Az USA-ban való közlekedésről szóló bejegyzés pedig telitalálat.
    Sok sikert, már a kedvencek között vagy :)

    ReplyDelete
  3. Sziasztok! Csilla vagyok, már írtam az autóbérlésnél. :-)
    Mi Vegasból megyünk Death Valleybe, onnan a Yosemite felé, másnap Yosemite és onnan indulás San Franciscoba. Hol érdemes szerintetek megszállni? Fresno vagy Mammoth lakes? Ezeket találtuk, de nem igazán látom át a Death valley-t. Melyik szebb szerintetek ha délről megyünk be a Yosemitebe vagy ha keletről? Üdv,Csilla

    ReplyDelete
  4. Sziasztok! Csilla vagyok, már írtam az autóbérlésnél. :-)
    Mi Vegasból megyünk Death Valleybe, onnan a Yosemite felé, másnap Yosemite és onnan indulás San Franciscoba. Hol érdemes szerintetek megszállni? Fresno vagy Mammoth lakes? Ezeket találtuk, de nem igazán látom át a Death valley-t. Melyik szebb szerintetek ha délről megyünk be a Yosemitebe vagy ha keletről? Üdv,Csilla

    ReplyDelete