March 27, 2010

Grand Cagyontól Monument Valley és Four Corners

Körutunk következő allomasa Monument Valley. Tankoljunk teli es vegyunk magunkhoz vizet. Ez mar igazi sivatag es ritkan lesznek benzinkutak utunk ezen reszen.






Sajnos semmit nem tudok rola irni egyenlore, mert kempingezeseink soran mindig kimarad ez a latvanyossag.
Grand Canyontol kb 280 km-re van. A navajo torzs rezervatum teruleten Utah es Arizona allamok hataran Utah del keleti sarkaban. A rezervátumban tiszteletben kell tartani a törzsi előirásokat. Nem illik engedély nélkül az indiánokat vagy lakhelyüket stb. fényképezni és illik ajándékot borravalót adni.

View Larger Map


Monument valleyben az utak elhanyagolt allapotban vannak es nem ajanljak, hogy szemely autoval behajtsunk. elsosorban azert mert az indianoknak kivalo jovedelem a turistak korutaztasa. Fontos tudnivaló: nem régiben olvastam, hogy a bérautó elveszti biztosítását ha itt történik vele incidens és az ebből felmerülő összes költség a bérlőt terheli. Tehát aki nem szeretne bajba kerülni az inkább fogadja fel a JEEP-es indián túravezetőket
Goulding's Lodge Reservations erdeklodesemre elkuldott egy arlistat.
    1. 17 merfold  2.5 órás autós túra. $40.05,  gyerek jegy $27.03 indul du-1:30
    2.                   3.5 órás autós túra  $50.06,                    $30.02 indul de-9:00 és du 4:00
    3.                   5.5 órás autós túra  $75.05,                    $55.04 reggel 9:00 kor indul
    4.                      egész napos túra  $90.06                     $70.05 reggel 9:00-5:00ig tart.
    5.                 2.5 órás telihold túra $50.06                     $30.02 csak telihold és felhőtlen időben 
 Grand Canyontol szinte vegig rezervatumban halad utunk.
Ilyen es hasonlo utszeli kereskedésekkel tobbszor is találkozunk . Amennyiben indian szuvenirre van szuksegunk azt beszerezhetjuk eleg jó áron. De hallottam már arrol is, hogy a szuvenír Kinában készült, ajánlatos alaposabb vizsgálat alá venni a dolgokat. Néha a kinaiak olcsóbban tudnak megcsinálni valamit mint az indiánok.
Ha mar ezen a videken jarunk erdemes ellatogatni a kovetkezo erdekesseghez is. 
View Larger Map
Four Corner negy allam hataran van es a vilagon egyedulallo. Termeszetesen ez is indian rezervatum teruleten van es belepot kell fizetnunk. De szerintem megeri elvezetni 100km-t.


Persze innen vissza is kell jonnunk majd :) Ha nem baj, hogy autozni kell akkor innen majd Colorado fele megyunk es csinalunk egy ujabb erdekes kerulot. Utunkhoz adva tovabbi 3 nemzeti parkot.

Kiegeszites Ribizlifozelektol 
Ha mar Monument Valley, a Gooseneck State Park-ba el kell menni. Az ut a Gooseneck-be aszfaltos, szemelyautoval is jarhato, a kilatas pedig elkepeszto a lenn kanyargo San Juan folyora.

A Valley of Gods hasonlit a Monument Valleyhez, csak kisebb es vadregenyesebb. Szemelyautoval NEM jarhato.

A kozelben van a Moqui Dugway, szemelyautoval is jarhato foldut, ami a Cedar Mesa tetejere vezet fel, onnan fantasztikus a kilatas Valey of Gods-ra.

A Moqui (vagy Moki) Dugway utan jo minosegu aszfaltut vezet a Cedar Mesa belsejebe. Itt rengeteg indian rom es sziklarajz van kulonfele kanyonokban. Legkonnyebben, minimalis gyaloglassal talan a Butler Wash rommezoje nezheto meg.

Four Corners kozeleben van Shiprock, egy hatalmas sziklaszirt a navajo pusztaban. Olyan, mint egy lezuhant idegen urhajo.


Koszonom szepen...

3 comments:

  1. Szia!

    Olyan kérdésem lenne, hogy nem tudod véletlenül, hogy körülbelül mennyiért visznek be az indiánok a Monument Valley-be autóval?

    ReplyDelete
  2. Szia Lindabree!
    Beraktam egy arlistat a blogra. Igy mar eleg jo elkepzelesed lehet az arakrol.
    Ezek az arak inkabb csak referencianak jok, mert valtozhat barmikor.

    ReplyDelete
  3. Köszönöm szépen a választ itt is!:)
    Nagyon-nagyon jó a blog. A témák érdekesek, a bejegyzések pedig olvasmányosan vannak megfogalmazva. Élmény olvasni :)

    ReplyDelete