June 9, 2015

Telefonos dolgok az USA-ban

Ez talán az egyik leginkább "rákérdezett" téma, amiről még nem volt szó a blogon. Most megpróbáljuk az alapokat leírni. Telefonszámok, tárcsázás, hűségszerződés nélküli mobiltelefon vásárlása az USA-ban, WI-FI használat stb...

A telefonszámok az USA-ban 7, a körzetszámok 3 számjegyűek, a távolsági hívásokat 1-essel kell kezdeni.

1-702-693-7111

Nemzetközi hívásokat 011-el kezdik. Magyarországi számot tehát így tárcsázunk: 

011-36-körzetszám-telefonszám






A 800-as számok a zöld számok, amik ingyenesen hívhatók, azonban ha olyan telefonos csomagról hívjuk, amiben bizonyos mennyiségű percet ingyen lebeszélhetünk, akkor a 800-as számok hívásánál is ugyanúgy leveszi az elhasznált perceket.


Bizonyára mindenki tudja, hogy a nine-one-one (911) az országos segélyhívószám. Tárcsázása esetén egy telefonközpontos veszi fel, aki megkérdezi, hogy "What's your emergency?", azaz milyen jellegű vészhelyzetben vagyunk, amire a válasz lehet "Medical" - Egészségügyi, "Police", ha a rendőrséget kérjük, vagy "Fire", ha a tűzoltóságra van szükségünk. 

Bár még mindig vannak nyilvános telefonfülkék, számuk rohamosan csökken. Negyeddollárosokkal működnek és ugyanaz a tárcsázási szabály vonatkozik ide is, mint amit fent említettem.

A magyarországi mobiltelefonok is működnek itt (legalábbis a legtöbbjük), de az otthoni telefonszolgáltatók pofátlan összegeket kérnek ha akár minket hív valaki, akár mi kezdeményezzük a hívást. 

Na de beszéljünk inkább arról, amit a legtöbben kérdeztek: érdemes-e mobilt venni a nyaralás idejére.

Lehet vásárolni mobiltelefont (cellphone) szinte mindenhol, Wal-Martban, élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban (pharmacy) stb. Sok esetben még személyi igazolvány (útlevél) sem kell hozzá. Csak leemeljük a polcról a kosárba és kifizetjük. 29 dollártól már okostelefont lehet kapni, valamint 40 dollártól kezdődnek a perccsomagok. Na de nézzünk bele kicsit mélyebben...

Több cég is kínál "No-Contract" telefonokat. Ilyenek a Straight-talk, TracFone, Virgin Mobil, valamint a nagy telefontársaságoknak (T-mobil, Verizon, ATNT stb) is vannak ilyen opciói. Az így vásárolt telefonok természetesen nem kártyafüggetlenek és ha megvesszük a telefont, akkor az csak a telefon. Külön kell megvásárolni a hozzá tartozó perccsomagot. Én a Staight-Talk-ról fogok írni, mert azzal van tapasztalatom, de a többi is nagyon hasonlóan működik.

Telefonok
Nyilván nem a legújabb, legdrágább telefont kell nézni, hiszen 2-3 hetes kirándulásra, arra, hogy szobát, jegyet foglaljunk, információt, segítséget kérjünk tökéletesen megfelel az olcsó, régi modell is. Ha szerencséje van az embernek, kifoghat egy leárazást és egy jobb minőségű, esetleg márkaneves telefont is megkaparinthat bagóért.



Csomagok
Ha megvan a telefon, akkor kell hozzá venni szervíz csomagot (service plan). A legolcsóbb a 30 dolláros csomag 1500 perccel, korlátlan SMS (természetesen nem nemzetközi) és 100 MB adatforgalommal. A következő a 45 dolláros, egy hónapos csomag korlátlan perc, SMS és 3GB adatforgalommal. Azt hozzá kell tenni, hogy az a 3GB adat az 3G sebességű... Az apróbetűt mindig el kell olvasni!



Ha megvettük a telefont és a használati csomagot, akkor jöhet az aktiválás. A használati utasításban leírtakat kövessük és ha szerencsénk van, rövid időn belül van működőképes telefonunk és internetünk. Ha nincs nagy szerencsénk, akkor várni kell másnap reggelig, hogy az aktiválás életbe lépjen (öcsémékkel ez történt... és persze ne várjuk el, hogy ezeknek a telefonszolgáltatóknak 24 órás ügyfélszolgálatunk van... mert nincs :) szóval másnap reggelre aktiválódott a telefon).

Lefedettségük elég jó, mert a nagy hálózatok tornyait használják. Természetesen ne várjuk el, hogy a semmi közepén legyen térerő. A fő autópályákon általában van, de ha letérünk mellékutakra, akkor ott bizony semmi, ami nem azért van, mert eldobhatós telefonunk van, hanem mert kevésbbé forgalmas helyeken általában nincs torony. 

Szóval  érdemes venni telefont az ittlét alatt? Nem tudom. Öcsémnek megérte, mert többször hívott engem, küldütt SMS-t, szállást intéztek, stb. ami a magyar percdíjakkal több lett volna. A telefonon az internet lassú, de hasznáható volt, ki tudtak keresni telefonszámokat, útvonalat, vagy amire épp szükségük volt.

Internet - WI-FI
Nos azon kívül, hogy ezeken a telefononokon van internet (csiga lassú, de van), ha nagyobb csapattal jövünk, jól jönne egy hotspot néha. Ezek a fent említett olcsó telefonok nem képesek megosztani a netet, lehet azonban kapni "Hotspot" készüléket, amiről csak annyit tudok mondani, hogy öcséméknek, akik eléggé otthon vannak a technika világában, nem sikerült beüzemelni és vissza is vitték a boltba.

Az otthoni telefonunkon természetesen be tudunk lépni nyilvános internetre (a roamingot és ilyesmit kapcsoljuk ki, mielőtt elhagyjuk Magyarországot, nehogy véletlen egy hatalmas telefonszámla várjon minket otthon). Szóval ingyenes WÁJFÁJ (WI-FI) van pl minden Starbucks kávézóban, McDonald's-ban és egyre több helyen. A motelek nagy része is nyújt ilyen jellegű szolgáltatást, azonban vannak helyek, ahol jelszóval védik. Ilyenkor csak el kell kérni a kódot. Még azt megemlíteném, hogy a "free high-speed internet" nem azt jelenti, hogy gyors. Csak azt, hogy valamivel gyorsabb, mint a modemes, haha.

UPDATE: SIM-kartyat is lehet venni otthoni fuggetlen telefonra. 


No comments:

Post a Comment