August 12, 2015

Nemzeti Park belépők az USA-ban

Ha valaki azért utazik az USA-ba, hogy megcsodálja a fantasztikus természeti adottságait, akkor erre a legjobb helyek a nemzeti parkok (National Parks).  A parkokba sajnos nem mehetünk be ingyen. A belépők ára parkonként változik, általában egy személyautóra érvényes, így ha 1-2 park szerepel a listánkon, akkor azt az adott park oldalán kell megnéznünk, hogy mennyit kell majd fizetnünk. Azonban  több park megtekintése esetén már más a helyzet.




Mint írtam, a belépőjegyek ára parkonként változik. Egy jegy a legtöbb parkban 1 hétig érvényes. (Vehetünk személyre szóló jegyet is, de az csak gyalogos, biciklis vagy motorkerékpáros belépésre jogosít.) Jelenleg (2015 augusztus) az árak néhány parkban:

Update: Az árak emelkedtek, a lenti árlista elévült, a parkok honlapján nézzetek utána az aktuális belépőknek. 
A nemzeti parkokról az aktuális információt a National Park Service oldalán találhatjuk. Ki kell választani az adott államot, és egy kis térképen előjönnek a parkok. Ott az adott parkra kattintva eljutunk annak oldalára, ahol naprakész infókat találunk mindenről: útinfók, lezárások, hójelentések, kempingleírások (parkon kívül/belül),  látnivalók, nevezetes helyek, legjobb helyek fényképezéshez, ösvények, hátizsákos kempingek, állat- és növényvilág leírások, szervezett túrák, horgászási lehetőségek stb. 

Ha több parkot is szeretnénk meglátogatni, akkor érdemes megfontolni az éves belépőjegy/bérlet megvásárlását:

America the Beautiful – National Parks and Federal Recreational Lands Pass – Annual Pass - Ára $80.
Ez az összes nemzeti parkba érvényes a vásárlástól számított 1 évig. Névre szól. 1 személyautóra, arra, amelyikben éppen a bérlet tulajdonosa utazik. A bérleten szereplő aláírást személyi igazolványon (útlevél) szereplő aláírással ellenőrzik. Az éves bérlet bármelyik parkban megvásárolható. Néhány parkban nincs belépőkapu, pl a Death Valleyben, mert ott automatától kell megvásárolni a jegyet:

így itt a Visitor Centerhez kell elmenni és ott lehet kiváltani az éves bérletet. (Interneten is megvásárolható itt, de nem ajánlom, mert az e-mail nem érvényes, meg kell várni, amíg a kártya postán megérkezik. Ha nem jön meg időben, akkor meg kell venni a helyszínen mégegyszer, majd az interneten vásároltat visszaküldeni... macerás.)
Ezzel nemcsak a nemzeti parkokon spórolhatunk, hanem az egyéb nemzeti (federal vagy national) tájvédelmi körzet, park, és műemlék belépőjegyén is. Ugyanis az összes ilyenre érvényes. Személyautóra, ahol autóra szól a belépőjegy és 1+3 személyre, ahol fejenkénti belépőjegy van.  Pl. Cabrillo National Monument San Diegoban, ($5).  Itt egy pdf lista azokról a helyekről (államokra lebontva), ahol meg lehet vásárolni a bérletet (előfordulhat, hogy lassan tölti be).  Vigyázzunk, ebbe nem tartoznak bele az állami (state park) illetve az indián területeken elhelyezkedő nevezetességek belépői.
A bérlet nem átruházható, nem visszaváltható és ha elveszítjük, nem tudják újra kiállítani, szóval vigyázni kell rá. Nem fedezi pl a hajójegy árát Alkatraz vagy Liberty Island felé, nem fedez parkolási díjakat.

2 comments:

  1. Szia!

    Nyáron utazunk az USA-ba, és tervezünk egy hosszabb nyugati parti utazást, és jelenleg ott vagyunk elakadva, hogy melyik nemzeti parkokat nézzük meg. Ami fixnek tűnik: Red Rock Canyon, Death Valley, Grand Canyon, Zion, Bryce. Ezeken kívül (Yosemite, Kings Canyon+Sequio..., Joshua Tree, Arches, Canyonlands, Four Corners, Monument Valley) miket érdemes még megnézni?

    Köszi előre is.

    Ádám

    ReplyDelete
  2. Kedves Romesz!

    Nekem nagyon tetszik ez a segíto keszseg.Itt az Adam levele feltt vannak Anonymus kerdesei.
    Kb mi is ezeket a helyeket latogatjuk meg, nehannyal kibovitve. Harman berelunk kocsit. Nekem kicsit nem vilagos, hogy kulon kell kocsira + a benne ulo szemelyekre belepot venni?

    Koszonom elore is valaszat, udvozlettel

    Martika

    ReplyDelete