April 29, 2013

Yellowstone és Grand Teton nemzeti parkok.

A Yellowstone Nemzeti park Wyoming, Montana és Idaho államok területén van. Las Vegasból 750 mérföld az út és Salt Lake City-n kivül nem nagyon érdemes megállni nézelődni. Nincs kiemelkedő látnivaló közvetlen az út közelében. 


A leggyorsabb út a nyugati bejárathoz visz. Egy nap alatt le lehet vezetni, de fárasztó.
Idaho Fallsig a 15-ösön kell menni és onnan a 20-ason West Yellowstone bejárathoz.



 Főszezon elött és után könnyen lehet a parkon kivül szállást találni az útmenti motelekben, esetleg  a nyugati bejáratnál levő KOA kempingben. Itt különállo kabinok is vannak, nem csak sátrazni lehet. Persze aki a parkban szeretne éjszakázni annak is egyszerű dolga van, csak időben kell foglalni helyet. Aki több napot akar a parkban tölteni annak is ideális lehet a KOA kempingböl bejárni a parkba. 
A nemzeti park belépő témát már leirtuk egy korábbi bejegyzésben.
 A park bejáratnál a ranger ad ujságot és park térképet, így könnyű dolga van az utazónak.  Sorolhatnám a látnivalókat, de a képek magukért beszélnek.
A parkban két kör van. Mindkettőt érdemes bejárni  mert nagyon eltér egymástól a két út.


Egy nap alatt is végig lehet száguldani a park főbb látnivalóit, de nem érdemes. Jobb minden megállónál körbe sétálni és időt szánni mindenre. Szerintünk három napot érdemes betáblázni a parkra. 
Például Old Faithful két kitörése közt kilencven perc szokott eltelni és aki nem ér oda időben annak érdemes kivárni a következőt. Ki szokták irni, hogy mikor várható a következő kitörés. Addig végig lehet járni az Old Faithful Inn-t. Másik érdekesség, hogy Old Faithful-nál van web camera. Így otthonról is látható a gejzír kitörése. 

Miután végig néztük a park csodáit, irány a déli kijárat a Grand Teton felé. A két park nagyon közel van egymáshoz, csak nehány mérföld a távolság. A parkok állatvilága is kis szerencsével élvezhető.  Ne számítsunk grizzlyre, mert őket ritkán látni, de bölény az biztos látható. Jávorszarvas is elég jól elbújik. A második térképen " C "-vel jelöltem azt a helyet ahova érdemes elautózni állatlesre. Délután nagy számmal látható mindenféle állat pl. pronghorn is, észak amerika egyetlen antilop fajtája. 

No comments:

Post a Comment