August 8, 2012

Tippek útvonalszervezéshez

Avagy hogyan használjuk a google maps-et... A Google-t vagy szereti valaki, vagy utálja, de az biztos, hogy útvonal tervezésében a térképszolgáltatásuk kitűnő. Bátran alánljuk azoknak, akik bizonyos távolságokra kíváncsiak.




Sok olyan kérdést kapunk, hogy "Sziasztok, meg tudnátok mondani, hogy mi San Francisco és Yosemite távolsága?" stb. Ilyen kérdésre sokkal gyorsabban megkapja az illető a választ, ha kinyitja a google térképet. Mert ugyan nem esik nehezünkre megválaszolni a kérdést, ha mi pont alszunk, akkor akár 8-10 órát is várni kell arra, hogy megtudja az illető a választ. Helyette a google 2 másodperc alatt kidobja. Mi nagyon sokat használjuk magunknak is, és akkor is, ha valaki útvonalra vonatkozó tanáccsal keres meg minket. Főleg az Egyesült Államok területén nagyon jó, részletes a térkép, könnyen kezelhető, módosítható, stb. Megadja az útra vonatkozó adatokat, távolságot, időtartamot, van-e benne fizetős út, hol kell fordulni, stb. Ha valaki egy nyugati parti körutat tervez, tökéletes.
A google térkép angolul és magyarul is használható, nekünk angolra van beállítva, de a magyar is teljesen ugyanúgy üzemel, csak más a nyelv. Ha kinyitjuk az oldalt, először is írjuk be a keresőbe a kiindulási várost, ahova beérkezik a repülőnk. Ezután kattintsunk az útvonaltervező gombra.


Én most összerakok egy egyszerű körutat Las Vegas-i kiindulással. Első állomás legyen mondjuk Zion Nemzeti Park, Utah-ban (jutában). Ha megnézzük a következő képet, láthatjuk a különböző opciókat, amikre majd ki fogok térni.


Kicsit nagyobban jobban látni:
  1. Beállíthatjuk, hogy mivel utazunk, itt a személyautó az alap, kivéve ha kibérelünk egy hatalmas lakóbuszt :)
  2. A kiindulási és a végpont, erre később még kitérek
  3. A kettőt meg lehet cserélni egyetlen gombnyomással és akkor megkapjuk a visszautat is
  4. Az út hossza mérföldben (vagy km-ben) és időtartamban
  5. Útleírás pontról pontra
  6. És itt van a lényeg, ha körütat csinálunk, vagy valahová egy harmadik pont érintésével szeretnénk eljutni, esetleg továbbmenni innen, kattintsunk az "add destination" linkre.
Ha szépen beírogatjuk, hogy mit szeretnénk megnézni, akkor a google kikalkulálja nekünk az ajánlott útvonalat, az "options" menü alatt beállíthatjuk, hogy mérföldben, vagy kilóméterben szeretnénk megkapni a távolságot. Jobbra fent a "traffic" (forgalom) címke alatt a jelenlegi útinfókat nézhetjük meg. A kis ikonokra kattintva pedig részletes leírást találunk a problémáról.



Az állomások melletti kis x-re kattintva nagyon egyszerűen megszabadulhatunk az egyik ponttól és meglátjuk, hogy az mennyivel változtatja meg az útvonalat, vagy ha felcseréljük (jelen esetben B-t és C-t), milyen utat ajánl a google. Tehát ha először megyünk Zionba és utána Bryce-ba, a 878 mérföldes út lecsökkent 814-re (a képen véletlen km-en hagytam)


Nézzük például ezt a körutat: Los Angeles, Yosemite, Las Vegas, Death Valley, Los Angeles:



Láthatjuk, hogy ebben a sorrendben Las Vegas egy kitérő. Az út 1377 mérföld hosszú, betartva a sebességkorlátozást 23 óra, 45 perc vezetés. De nézzük csak, mi történik, ha megcseréljük Las Vegast és Death Valley-t, valamint a Los Angeles -+ San Francisco útvonalat a PCH-en (píszíécs/Pacific Coast Highway/California 1-es út) tesszük meg... Teendő: Megfogjuk az E pontot és felhúzzuk egy szintet az állomáslistán, majd a LA SF közötti kék útvonalon lévő kis fehér pöttyöt "ragadjuk meg" és ráncigáljuk ki az óceánpartra:


Jobban néz ki.

Ezzel az a jó, hogy valóban kedvünkre változtathatjuk az útvonalat és nézhetjük a változást pillanatokon belül. Ha valami nem jó, akkor egy gombnyomással (undo) visszaállíthatjuk az előző állapotot. Ha kedvünkre  van a terv, akkor a fenti kis linkre kattintva kimásolhatjuk a térképhez vezető címet és elküldhetjük email-ben, vagy elmenthetjük könyvjelzőként. Ha a rövid URL négyzetet bejelöljük, akkor beilleszthetjük fórumokba (az eredeti link mindig nagyon-nagyon hosszú). 


Ha megvan a végleges terv (városokban részletesebben be lehet állítani, hogy mit szeretnénk megnézni, nemzeti parkokba melyik úton menjünk stb), ki is lehet nyomtatni, ha valakinek nincs szándékában térképet venni vagy GPS-t bérelni.

Ha az időjárás címkére kattintunk, akkor láthatjuk, hogy éppen milyen idő van az útvonalat érintő helyeken, most pl. 41C fok Las Vegas-ban és enyhe  45 C Death Valleyben.



Városokban akár gyalogtúrákat is lehet tervezni, ha nem a személyautót választjuk ki alapértelmezettként. A kis busz ikonra kattintva megnézhetjük, hogy pl San Franciscoban hogyan jutunk el busszal a Fishermans Wharf-tól a Golden Gate hídhoz. Még menetrend is van hozzá.


Ha a gyalogosan szeretnénk megtenni az utat, csak rákattintunk a kis gyalogos figurára a busz mellett és megmutatja azt is.


Ezenkívül nagyon hasznos a Street view. Arról a kis sárga emberkéről van szó, amit ha ráhúzunk a térképre, betekintést nyerhetünk az ottani látképbe:


Itt aztán forgathatjuk a képet, mehetünk az úton, stb. Valamint a jobb fenti sarokban mások által készített képeket is tudunk nézegetni a helyről.

Remélem kicsit segít ez a bejegyzés a tervek összeállításában azoknak, akik nem annyira ismerik a google térkép használatát. :) Jó utat mindenkinek!


No comments:

Post a Comment