July 7, 2010

Autóbérlés az USA-ban

Egy autóstúra alkalmával a legnagyobb költség lehet a bérautó. 






Ezért nem mindegy, hogy hol és mikor bérelünk. Van jónéhány cég, akiktől bérelhetünk autót. Igazából nincs olyan, hogy ez vagy az a szolgáltató jobb vagy rosszabb. Mindegyik esetében vannak pozitív és negatív tapasztalatok. Tehát rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. Árakban lehet eltérés, de nagy valószínüség szerint nem túl jelentős, mindenestre érdemes több cég online oldalán megnézni és kikalkulálni a költségeket. Előfordulhat, hogy egyik héten X cégnek jobb az ára, Y héten a másiknak... folyamatosan változhat. Mindig vannak forgalmasabb és ezért drágább napok. Az sem mindegy, hogy a repülőtéren vagy a városban bérelünk kocsit, hétközben vagy hétvégén, ünnepnapon vagy nem, szezonban vagy sem, stb. Napi, heti és havi díjak vannak. Azt is megtehetjük, hogy egyik városban felvesszük az autót és egy másikban adjuk le, de ez a terv borzasztó sokba fájhat. Például Los Angelesben vesszük fel és Las Vegasban adjuk le, az alapdíjon felül akár 400-800 dollárt is kérhetnek ezért. Ezt  a kívánságot természetesen előre jelezni kell.

Követelmények autóbérléshez

Nemzetközi jogosítvány NEM szükséges autóbérléshez vagy vezetéshez. A magyar jogsi tökéletesen elég. Erről részletesebben itt olvashatsz
Általánosságban elmondható, hogy a minimum korhatár 25 év. A legtöbb cég egyszerűen nem ad bérbe ennél fiatalabbaknak. Néhányan igen, ez azonban megkötésekkel, extra költséggel jár, ami az alap online kalkulációnkban nincs benne. Mivel minden cég más, ha valaki 25 évnél fiatalabb, nézze meg az erre vonatkozó információkat a cégek oldalán. 
Bizonyos államonkban (ha a cég engedi) már 18 éves kortól lehet bérelni, (pl Michigan) másokban 21. Az extra költség kb 30-35 dollár naponta, megkötés van az autó típusán, pl luxus kategóriás kocsit, mini van-t, SUV-t nem adnak oda 25 éves kor alattiaknak.
Credit Card Hitelkártya szinte mindenhol követelmény. Előfordulhat, hogy egy cég nem kéri, de akkor általában elég magas letéti díjat kell otthagyni, mindenféle bizonyítékot, hogy vissza szándékozik az ember fia térni hazájába (útlevél, repülőjegy, akár munkáltatói igazolás, stb). A VISA, MasterCard AmericanExpress dombornyomott kártyáit szinte 100%-ban elfogadják mindenütt, külföldi (nem USA) Discover kártyát már nem biztos.


Autómata váltó az alap
Az USA-ban a bérautók általában autómata váltóval, légkondícionálóval és rádiósmagnóval  vannak felszerelve. Ha kéziváltós autót szeretnénk, akkor nagy a valószínüsége, hogy kíánságunk nem teljesül, mivel azok nagyon ritkák. Gyerekekkel utazóknak vagy külön kell kérni a gyerekülést, vagy hozni kell a sajátot (ami ugye elég körülményes lenne), mert az USA legtöbb államában törvénysértés gyereket biztonsági gyerekülés nélkül autóban utaztatni. Ára 10-15 dollár.

Több vezető
Ha többen szeretnénk felváltva vezetni az autót, akkor azt előre be kell jelentenünk. Ennek szintén extra költsége lesz, ami államonként változik, mert törvény szabályozza. Jelen pillanatban Kaliforniában nincs extra költség, Nevadában 10 dollár naponta, max 50 dollár, New York 3 dollár naponta. Többi állam 13 naponta, max 65.

Tankolás

 Amikor kibérelünk egy autót, akkor azt teli tankkal kapjuk és elvárják tőlünk, hogy így is adjuk vissza. (Ha a tank nincs tele, azt a bérleti szerződésben meg kell jegyezni - 3/4 tank, fél tank stb - és nekünk ugyanazzal a szinttel kell visszavinnünk). Ezzel kapcsolatban több lehetőség közül választhatunk. Rajtunk múlik, hogy inkább a pénztárcánkat kíméljük és saját magunk tankoljuk meg az autót, vagy kényelmünk fontosabb és kifizetünk előre egy teli tank benzint. Harmadik lehetőség, hogy mikor visszavisszük az autót, ők tankolják meg a hiányzó mennyiséget, cégeknél a benzin általában drágább. Figyeljünk a bérlésnél, hogy ne ugorjunk bele felesleges kiadásokba.


Államok között
Néhány cégnél lehet esetleg megkötés, hogy az autót nem szabad kivinni az államból. Ritka, de előfordulhat. Legtöbb cégnél azonban be kell jelenteni, hogyha szándékunkban áll átmenni egy másik államba a bérautóval. Van olyan cég is, ahol nincs semmilyen erre vonatkozo szabály.




Biztosítás

Amennyire én tudom, aki itt él az USA-ban és van autóbiztosítása, az a biztosítás a bérautóra is érvényes. Természetesen érdemes bérlés elött pontosan megérdeklődni a biztosítónknál, hogy valójában mire érvényes a biztosításunk, mit fizet, mi az önrész, stb.
A biztosítás egy elég megrázó összeg lehet autóbérléskor. Természetesen a cég alapból el szertné adni nekünk a saját biztosítását, mert hát abban van a jó pénz. Ezt azonban nem minden esetben kell megvásárolnunk. Jónéhány hitelkártya ajánl ingyen biztosítást autóbérléshez, ha azzal a kártyával fizetjük a kölcsönzés költségeit. Némelyik csak akkor fizet, ha a bérelt autóval történik valami, mások akkor is, ha mi okozunk kárt, másik autóban, személyi sérüléseket, kórházi költségeket is fedez. (Előfordulhat, hogy ittas vezetés, gyorshajtás vagy egyéb kihágás esetén a biztosítás semmisnek minősül.) Ha nem ajánl ingyenes biztosítást, esetleg vásárolhatunk tőlük jóval olcsóbban, mint a kölcsönzős cégtől. Mielőtt kölcsönzésre adjuk a fejünket, érdeklődjük meg hitelkártyacégünktől, hogy mit fedez, és kérjük el az írásos szabályzatot erre vonatkozóan, kinyomtatva tartsuk magunknál.

Biztosítástípusok:
LDW/CDW - (Loss Damage Waivers és Collision Damage Waivers) - erre jó esély van, hogy a hitelkártya cég fedezi, lopás és a kocsi sérüllése esetén fizet.

Liability Insurance - felelősség biztosítás - bizonyos államokban a kölcsönző cégeknek alapból, ingyen kötelező biztosítani ezt, értéke azonban nem túl magas és mint írtam, nem mindenütt van. Extrában lehet vásárolni ha jól tudom 1 millió dollár értékig. (Ha minden igaz Florida, New Hampshire és Wisconsin államban nem kötelező, mindenhol máshol igen)

PAI - Personal Accident Insurance - ezt elképzelhető, hogy az utasbiztosításunk fedezi, tehát, lehet, hogy nem kell megvenni, utána kell nézni.

PEC - Personal Effects Coverage - A kocsiból ellopott tárgyakra fizet, ha nem hagyunk a kocsiban értéket, nem kell megvenni.

Ezek csak az alapok, cégek ehhez hozzáadhatnak egy egész oldalnyi különböző "protection plan"-eket, amivel könnyű pénzt húzhatnak le rólunk.  

A biztosítás érvényét veszti, ha az autót terepre visszük, ez főleg azért fontos, mert ha indián területeket szeretnénk meglátogatni, azok nagyrészben offroad utakkal közelíthetők csak meg. Pl a Monument Valley valamint a skywalk a Grand Canyonnál. Tehát mindenképp kérdezzünk rá, hogy hol érvényes és hol nem érvényes a biztosítás.

UPDATE: még egy bejegyzés ehhez kapcsolódóan:

Autóbérlés revisited

 
Legelterjedtebb autóbérlő cégek linkjei

  1. Advantage www.arac.com
  2. Alamo www.alamo.com
  3. Avis Avis.com
  4. Budget Budget.com
  5. Enterprise www.enterprise.com
  6. Fox Rent A Car www.foxrentacar.com
  7. Hertz www.hertz.com/
  8. National www.nationalcar.com
  9. Payless www.PaylessCarRental.com
  10. Rent a Wreck rent-a-wreck.com/
  11. Thrifty www.thrifty.com/
Egészen más megközelítés:
A kölcsönzés alternativája lehet autószállító cégtől elvállalni a vezetést. Ez nem kevés izgalmat szolgáltat az úthoz, de ezért egyedi élményt ad. Az autószállító cég felválalja a fuvart és az autót kiadja annak aki abba az irányba szeretne menni és nem akar sokat költeni az útra. Az első tankolást fizetik viszont a többit nekünk kell fedezni. Persze az is előfordul, hogy az egész útra fizetik a benzint. Nem kell rohanni, hisz pont az a lényege, hogy aki ilyen autóval megy, útközben meglátogathasson érdekességeket.  Itt van a cég kezdő oldala

Előírások
  • A vezető legalább 23 éves kell legyen, érvényes jogosítvánnyal, turisták esetén érvényes útlevél érvényes vizummal ( gondolom ESTA esetén az I94-t nézik)
  • Biztonsági óvadéknak elkérnek $ 350 dollárt, amit az út sikeres teljesítése után visszaadnak. A pontos összeget avval az irodával kell tisztázni ahonnan az autót felvesszük. Azt is tisztázzuk előre. hogy milyen formában várják el a befizetést, vagyis hitelkártya vagy készpénz kell e. 
  •  Teli tankolt autót adnak oda, meghatározott időt amin belül teljesíteni kell az utat és meghatározott mérföldet is előre kikötik.
  • Az utolsó vagyis a legfrissebb vezetési kimutatást kérik, természetesen külföldi autósok ezt otthonrol kell hozzanak magukkal. (nem tudom mit csinálnak a magyarnyelvűvel. ) 
  • Ajánlatos előre felhívni vagy emailben kapcsolatot tartani avval az irodával ahonnan az autót szeretnénk felvenni. Azt ne felejtsük említeni, hogy az autót a National Car List  honlapján néztük ki.

57 comments:

  1. Kedves Romesz!

    Az expedián keresztül béreltünk autót a Dollárnál Vegasban a reptérre, ami kb. 280 dollárba került 9 napra (ezt már kifizettük). A kérdésem az lenne, hogy erre már csak a biztonsági óvadék jön rá? És az lehet több, mint 350 dollár? Irtam én a Dollárnak, de persze nem képesek válaszolni. Válaszod előre is köszönöm.
    Linda

    ReplyDelete
  2. Kedves Romesz!

    Az expedián keresztül béreltünk autót a Dollárnál Vegasban a reptérre, ami kb. 280 dollárba került 9 napra (ezt már kifizettük). A kérdésem az lenne, hogy erre már csak a biztonsági óvadék jön rá? És az lehet több, mint 350 dollár? Irtam én a Dollárnak, de persze nem képesek válaszolni. Válaszod előre is köszönöm.
    Linda

    ReplyDelete
  3. Kedves Marcsi,

    elküldtem az e-mailt, remélem, hogy megkapod. Nagyon hálás vagyok a segitségért!

    Linda

    ReplyDelete
  4. Kedves Marcsi,

    elküldtem az e-mailt, remélem, hogy megkapod. Nagyon hálás vagyok a segitségért!

    Linda

    ReplyDelete
  5. Kedves Marcsi és Romesz,
    A blog nagyon jó, sok hasznos dolgot talál rajta az utazni készülő.
    Az autóbérléssel kapcsolatban kérdésem lenne, ugyanis nem tiszta, hogy a feltüntetett áron kívül akkor egy jókora kauciót is le kell tenni az autó felvételekor?
    Üdvözlettel: Mónika

    ReplyDelete
  6. Kedves Marcsi és Romesz,
    A blog nagyon jó, sok hasznos dolgot talál rajta az utazni készülő.
    Az autóbérléssel kapcsolatban kérdésem lenne, ugyanis nem tiszta, hogy a feltüntetett áron kívül akkor egy jókora kauciót is le kell tenni az autó felvételekor?
    Üdvözlettel: Mónika

    ReplyDelete
  7. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
    Jó, hogy vagytok.

    Mónika

    ReplyDelete
  8. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
    Jó, hogy vagytok.

    Mónika

    ReplyDelete
  9. Sziasztok!

    nagyon jó az oldal...

    valaki írta a Mustangot.
    Mi Avis-sal 6 napot voltunk Mid-sized foglaltunk, de nem tudott adni, így a Mid-sized árban egy cabrio Mustangot kaptunk. San Francisco indulás-Las Vegas leadás: 420 USD mindenestől, még kauciót sem vont le, és one-way fee sem volt.
    Ahogy olvasom akkor mázlim volt.

    009

    ReplyDelete
  10. Sziasztok!

    nagyon jó az oldal...

    valaki írta a Mustangot.
    Mi Avis-sal 6 napot voltunk Mid-sized foglaltunk, de nem tudott adni, így a Mid-sized árban egy cabrio Mustangot kaptunk. San Francisco indulás-Las Vegas leadás: 420 USD mindenestől, még kauciót sem vont le, és one-way fee sem volt.
    Ahogy olvasom akkor mázlim volt.

    009

    ReplyDelete
  11. Kedves Romesz,
    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy nyáron én is jártam kinn az USA-ban, gyerektáborban diákmunkát végeztem, tábor után 3 barátommal Vegasban béreltünk egy autót (Chevrolet Malibu-t), amit úgy volt, hogy Las Vegasban adunk le 11 nappal később, egy jó kis nyugati parti autókázás után. Amikor mentünk Los Angeles felé, véletlenül megtoltam az előttem lévő kocsit, mert az hirtelen megállt, mert előtte is koccantak. A kár nem volt nagy, neki volt biztosítása, a Chevrolet-en meg a bumper hajlott egy kicsit vissza, de tovább tudtunk menni. Egyszóval látszólag semmi komoly. De miután felhívtuk az autóbérlő-társaságot, mondták, hogy abszolút nem kaptunk biztosítást a kocsira, mi meg összenéztünk, hogy ez hogy lehet, hiszen mivel nem kérdezett bérléskor arról az ember, aki kiadta nekünk az autót, hogy milyen biztosítást akarunk, és azt is tudom, hogy a sofőröket be kell jelenteni, mert azokat biztosítják, gondoltam, kaptunk vmi alapbiztosítást, de most kiderült, hogy egyáltalán nem. Beszéltem kinn egy magyar ügyvéddel, aki azt mondta, hogy hagyjam a fenébe, úgyse érnek Magyarországon utól. És hogy menjek be a Los Angelesi reptéri irodájukba, és kérjek onnantól biztosítást. Ott persze megnézték a kocsit, és azt mondták, hogy 2000 dollár a kár, ha azt kifizetem, kapok biztosítást. Monduk, hogy kösz nem, amúgy is miért nem ajánlottak fel biztosítást az elején. (Hozzá kell tennem, hogy engem ezzel jól átvertek, mert először voltam ilyen messze otthonról, fogalmam se volt, mit hogy miért kell csinálni..) De mivel az ügyvéd mondta, hogy úgyse tudnak utólérni, ezért továbbmentünk San Franciscóba a kocsival. Ott végül úgydöntöttünk, hogy leadjuk a kocsit, mert ki tudja, mi lehet még vele, ha nicns biztosítva. Hajnali 1-kor leadtam az ottani reptéren, de ott szó nélkül átvették, ott se írattak alá velem crash report-ot. (Los Angelesbe alá akarták iratni, de az ügyvéd mondta, hogy semmit se írjak alá, majd ha leadom a kocsit, leghamarabb akkor).
    Nagy boldogan leadtam így hát a kocsit, semmi felelősség, végre, reméltem, hogy megúszom.
    1 hónappal később, jön a levél Magyarországra: 5200 dollárral tartozom....Na nee...
    Ezt ráadásul nem az autókölcsönző cég küldte, hanem egy texasi Claims management cég, vagy mi.
    Azt írták, hogy 1.5 hónapom van küldeni nekik az 5200 dollárt, különben "may be sent a collection agency".
    Neked mi a véleményed erről, mit tehetek, illetve tehetnek ők ellenem? Diák vagyok még,életembe nem láttam még ennyi pénzt, és elég rossz első amerikai élmény volt számomra....

    ReplyDelete
  12. Kedves Romesz,
    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy nyáron én is jártam kinn az USA-ban, gyerektáborban diákmunkát végeztem, tábor után 3 barátommal Vegasban béreltünk egy autót (Chevrolet Malibu-t), amit úgy volt, hogy Las Vegasban adunk le 11 nappal később, egy jó kis nyugati parti autókázás után. Amikor mentünk Los Angeles felé, véletlenül megtoltam az előttem lévő kocsit, mert az hirtelen megállt, mert előtte is koccantak. A kár nem volt nagy, neki volt biztosítása, a Chevrolet-en meg a bumper hajlott egy kicsit vissza, de tovább tudtunk menni. Egyszóval látszólag semmi komoly. De miután felhívtuk az autóbérlő-társaságot, mondták, hogy abszolút nem kaptunk biztosítást a kocsira, mi meg összenéztünk, hogy ez hogy lehet, hiszen mivel nem kérdezett bérléskor arról az ember, aki kiadta nekünk az autót, hogy milyen biztosítást akarunk, és azt is tudom, hogy a sofőröket be kell jelenteni, mert azokat biztosítják, gondoltam, kaptunk vmi alapbiztosítást, de most kiderült, hogy egyáltalán nem. Beszéltem kinn egy magyar ügyvéddel, aki azt mondta, hogy hagyjam a fenébe, úgyse érnek Magyarországon utól. És hogy menjek be a Los Angelesi reptéri irodájukba, és kérjek onnantól biztosítást. Ott persze megnézték a kocsit, és azt mondták, hogy 2000 dollár a kár, ha azt kifizetem, kapok biztosítást. Monduk, hogy kösz nem, amúgy is miért nem ajánlottak fel biztosítást az elején. (Hozzá kell tennem, hogy engem ezzel jól átvertek, mert először voltam ilyen messze otthonról, fogalmam se volt, mit hogy miért kell csinálni..) De mivel az ügyvéd mondta, hogy úgyse tudnak utólérni, ezért továbbmentünk San Franciscóba a kocsival. Ott végül úgydöntöttünk, hogy leadjuk a kocsit, mert ki tudja, mi lehet még vele, ha nicns biztosítva. Hajnali 1-kor leadtam az ottani reptéren, de ott szó nélkül átvették, ott se írattak alá velem crash report-ot. (Los Angelesbe alá akarták iratni, de az ügyvéd mondta, hogy semmit se írjak alá, majd ha leadom a kocsit, leghamarabb akkor).
    Nagy boldogan leadtam így hát a kocsit, semmi felelősség, végre, reméltem, hogy megúszom.
    1 hónappal később, jön a levél Magyarországra: 5200 dollárral tartozom....Na nee...
    Ezt ráadásul nem az autókölcsönző cég küldte, hanem egy texasi Claims management cég, vagy mi.
    Azt írták, hogy 1.5 hónapom van küldeni nekik az 5200 dollárt, különben "may be sent a collection agency".
    Neked mi a véleményed erről, mit tehetek, illetve tehetnek ők ellenem? Diák vagyok még,életembe nem láttam még ennyi pénzt, és elég rossz első amerikai élmény volt számomra....

    ReplyDelete
  13. Kedves Romesz!

    I. Feljebb, az előírásoknál megemlíted ezt:

    "Az utolsó vagyis a legfrissebb vezetési kimutatást kérik, természetesen külföldi autósok ezt otthonrol kell hozzanak magukkal. (nem tudom mit csinálnak a magyarnyelvűvel.)"

    Ez mit jelent más szavakkal? Nem teljesen értem, talán a biztosítómtól egy kárelőzményi igazolást kell kérnem?

    II. Ha Californiában bérlek autót, ahol az additional driver lehetőség ingyenes(Hertz) és bejelentem, hogy átmegyünk Nevadába, Arizonába, akkor már rámszámlázzák az additional operator fee-t?

    III. Mennyire igaz, hogy nem fogják szeretni pl. benzinkúlnál, motelben, vegyesboltban, ha 100 dolláros bankjeggyel akarok majd fizetni? (Kanadában kapásból mehet az ember a bankba felváltatni az ottani 100-ast kisebb címletekre.)

    Gábor

    ReplyDelete
  14. Kedves Romesz!

    I. Feljebb, az előírásoknál megemlíted ezt:

    "Az utolsó vagyis a legfrissebb vezetési kimutatást kérik, természetesen külföldi autósok ezt otthonrol kell hozzanak magukkal. (nem tudom mit csinálnak a magyarnyelvűvel.)"

    Ez mit jelent más szavakkal? Nem teljesen értem, talán a biztosítómtól egy kárelőzményi igazolást kell kérnem?

    II. Ha Californiában bérlek autót, ahol az additional driver lehetőség ingyenes(Hertz) és bejelentem, hogy átmegyünk Nevadába, Arizonába, akkor már rámszámlázzák az additional operator fee-t?

    III. Mennyire igaz, hogy nem fogják szeretni pl. benzinkúlnál, motelben, vegyesboltban, ha 100 dolláros bankjeggyel akarok majd fizetni? (Kanadában kapásból mehet az ember a bankba felváltatni az ottani 100-ast kisebb címletekre.)

    Gábor

    ReplyDelete
  15. Köszönöm a választ.

    November 12-én landolunk az LAX-en és December 6-án megyünk vissza. A "bázis" Tarzana lesz és a bejárandó háromszög másik két sarka a Monument Valley és san Francisco lenne.

    Újabb kérdés: a nemzeti parkok és az AAA térképein ott a jel, hogy bizonyos utak télen le vannak zárva, x dátumtól y-ig. Ezt tényleg betartják? Ha enyhe a tél, akkor is? A Yosemite miatt kérdezem.

    Gábor

    ReplyDelete
  16. Köszönöm a választ.

    November 12-én landolunk az LAX-en és December 6-án megyünk vissza. A "bázis" Tarzana lesz és a bejárandó háromszög másik két sarka a Monument Valley és san Francisco lenne.

    Újabb kérdés: a nemzeti parkok és az AAA térképein ott a jel, hogy bizonyos utak télen le vannak zárva, x dátumtól y-ig. Ezt tényleg betartják? Ha enyhe a tél, akkor is? A Yosemite miatt kérdezem.

    Gábor

    ReplyDelete
  17. Sziasztok,
    most mejek eloszor amerikaba latogatoba egy baratomhoz, az lenne a kerdesem hogy amikor megerkezek amerikaba a repuloteren fel kell mutatni valami keszpenzt vagy mit kell felmutatni ahoz hogy beengedjenek ?
    elore is koszi Odon

    ReplyDelete
  18. Sziasztok,
    most mejek eloszor amerikaba latogatoba egy baratomhoz, az lenne a kerdesem hogy amikor megerkezek amerikaba a repuloteren fel kell mutatni valami keszpenzt vagy mit kell felmutatni ahoz hogy beengedjenek ?
    elore is koszi Odon

    ReplyDelete
  19. ESTA-t kell felmutatni, utlevelet es a kerdesekre valaszolni. Hova mesz, kihez, mennyi idore, miert stb ami epp a bevandorlasi emberket erdeklim
    Erezd jol magad

    ReplyDelete
  20. ESTA-t kell felmutatni, utlevelet es a kerdesekre valaszolni. Hova mesz, kihez, mennyi idore, miert stb ami epp a bevandorlasi emberket erdeklim
    Erezd jol magad

    ReplyDelete
  21. Koszi szepen...minden jot nektek is :D

    ReplyDelete
  22. Szia Marcsi, Romesz! Amit Zoltán írt az nagyszerű ötlet, de én visszafelé is beírtam, azaz San Francisco bérlés és Las Vegas leadás is ugyanolyan olcsó! Nem adtam hozzá valamit? Én idén októberben tervezek egy USA nászút körutat, így sok kérdésem lesz még, de a véleményetekre lennék kiváncsi, hogy San Francisco-Yosemite-Los Angeles-Las Vegas útvonalat javasolnád vagy ennek a fordítottját? Azért gondoltam így, mert LA-ból 6 óra a Yosemite, míg San Franciscoból csak 4! Nem tudom, hogy az jelent-e valamit, hogy Tampából jönnék és majd New Yorkba mennék. Ha nem foglalok le előzetesen autót, akkor ha kijövök a reptérről és betérek egy autókölcsönzőbe, akkor ugyanolyan feltételekkel kapok autót? Köszi a válaszokat.

    ReplyDelete
  23. Szia,

    Annyi komment, hogy Magyarországon _semelyik_ hitelkártya cég sem kínál autóbiztosítási terméket sajnos. Körbekérdeztem már mindenkit. (még az Amex sem)

    ReplyDelete
  24. Szia,

    Annyi komment, hogy Magyarországon _semelyik_ hitelkártya cég sem kínál autóbiztosítási terméket sajnos. Körbekérdeztem már mindenkit. (még az Amex sem)

    ReplyDelete
  25. Kedves Romesz!

    Nagyon tetszik az oldal és tényleg nagyon hasznosak az információk.
    A nyáron az USA-ban fogok dolgozni és utána tervezgetjük páran, hogy átrepülünk a nyugati partra. A terv: SF-LV-LA. Ehhez pedig autót szeretnénk bérelni. 4-en mennénk és a tervek szerint egy srác és én vezetnénk. A bérlés a barátom nevén menne mert ő már 22, én viszont még nem leszek 21. A www.economycarrentals.com-on néztem (ezt javasolták) és nem kerül plusz pénzbe se az, hogy több sofőr van, se az, hogy máshol adnánk le az autót. Megtaláltam azt is, hogy én is vezethetek csak rá kell fizetni valamennyit. Sajnos erre vonatkozóan nem találtam semmit az oldalon ezért írtam nekik e-mailt. Válaszként annyit kaptam, hogy ezt majd csak akkor tudja megmondani ha már lefoglaltuk az autót.
    Nagyon fontos lenne, hogy kb mennyivel kalkuláljunk. Ti meg tudjátok mondani esetleg, hogy ez az összeg körülbelül mennyi lehet?

    Előre is köszönöm,

    Peti

    ReplyDelete
  26. Kedves Romesz!

    Nagyon tetszik az oldal és tényleg nagyon hasznosak az információk.
    A nyáron az USA-ban fogok dolgozni és utána tervezgetjük páran, hogy átrepülünk a nyugati partra. A terv: SF-LV-LA. Ehhez pedig autót szeretnénk bérelni. 4-en mennénk és a tervek szerint egy srác és én vezetnénk. A bérlés a barátom nevén menne mert ő már 22, én viszont még nem leszek 21. A www.economycarrentals.com-on néztem (ezt javasolták) és nem kerül plusz pénzbe se az, hogy több sofőr van, se az, hogy máshol adnánk le az autót. Megtaláltam azt is, hogy én is vezethetek csak rá kell fizetni valamennyit. Sajnos erre vonatkozóan nem találtam semmit az oldalon ezért írtam nekik e-mailt. Válaszként annyit kaptam, hogy ezt majd csak akkor tudja megmondani ha már lefoglaltuk az autót.
    Nagyon fontos lenne, hogy kb mennyivel kalkuláljunk. Ti meg tudjátok mondani esetleg, hogy ez az összeg körülbelül mennyi lehet?

    Előre is köszönöm,

    Peti

    ReplyDelete
  27. Szia!
    Megpróbálom az e-mailt újra:) ( gromvari@gmail.com erre a címre ugye?) Szóval eredetileg autózni akartunk körbe, de kiszámoltuk és az egyéb költségek miatt kicsit le kellett mondani a kényelemről( ha valahogy odaér az e-mail abba leírtm jobban:)), szóval repülőt néztünk, mert csak kb 1 óra, de $100 míg találtunk buszt $55-ért, uh most ugy néz ki azt választanánk.
    Ez a szezonfüggő dolog ez úgy is áll, hogy ha mi például május végén foglalnánk le az autót szept elejére. Mármint, hogy az akkor neten kalkulált ár(mert van ahol számol drop off charget, van ahol nem) az nem fog változni mire odamegyünk az autóért? Mert az conomybookings.com-n ezekkel a dátumokkal, ha csinálok egy keresést és kiválasztok egy autót ott már ráteszi, a fiatal sofőr utáni plusz pénzt valami egyéb adót, és kiírja a TOTAL összeget, de ebben sehol sem szerepel a máshol lerakás ára. (Sőt azt nem tudom, hogy ebbe a biztosítás amiről korábban írtatok benne van-e, mert azért inkább fizetnénk azért, nehogy ha vmi baj van akkor a sokszorosát kelljen, mert máshol ilyeneket be lehetett pipálni amikor az árat kalkuláltuk) bár van ahol meg nem lehet beírni, hogy 21éves korú sofőr, és azzal nem lehet pontosan kalkulálni, szóval kicsit itthonról nekünk bonyolult:)
    köszi szépen mindent,
    Ákos

    ReplyDelete
  28. Szia!
    Megpróbálom az e-mailt újra:) ( gromvari@gmail.com erre a címre ugye?) Szóval eredetileg autózni akartunk körbe, de kiszámoltuk és az egyéb költségek miatt kicsit le kellett mondani a kényelemről( ha valahogy odaér az e-mail abba leírtm jobban:)), szóval repülőt néztünk, mert csak kb 1 óra, de $100 míg találtunk buszt $55-ért, uh most ugy néz ki azt választanánk.
    Ez a szezonfüggő dolog ez úgy is áll, hogy ha mi például május végén foglalnánk le az autót szept elejére. Mármint, hogy az akkor neten kalkulált ár(mert van ahol számol drop off charget, van ahol nem) az nem fog változni mire odamegyünk az autóért? Mert az conomybookings.com-n ezekkel a dátumokkal, ha csinálok egy keresést és kiválasztok egy autót ott már ráteszi, a fiatal sofőr utáni plusz pénzt valami egyéb adót, és kiírja a TOTAL összeget, de ebben sehol sem szerepel a máshol lerakás ára. (Sőt azt nem tudom, hogy ebbe a biztosítás amiről korábban írtatok benne van-e, mert azért inkább fizetnénk azért, nehogy ha vmi baj van akkor a sokszorosát kelljen, mert máshol ilyeneket be lehetett pipálni amikor az árat kalkuláltuk) bár van ahol meg nem lehet beírni, hogy 21éves korú sofőr, és azzal nem lehet pontosan kalkulálni, szóval kicsit itthonról nekünk bonyolult:)
    köszi szépen mindent,
    Ákos

    ReplyDelete
  29. Szia!
    Pedig szintén Gmailről küldtem, szóval elképzelésem sincs mi lehet a probléma(de megpróbálom egy hotmailes címről is elküldeni)

    ReplyDelete
  30. Szia!
    Pedig szintén Gmailről küldtem, szóval elképzelésem sincs mi lehet a probléma(de megpróbálom egy hotmailes címről is elküldeni)

    ReplyDelete
  31. Most sem jött meg egy hotmail-es címről?:)
    üdv,
    Ákos

    ReplyDelete
  32. Most sem jött meg egy hotmail-es címről?:)
    üdv,
    Ákos

    ReplyDelete
  33. Szia Romesz ! ez a blog tenyleg aranyat er :) mi is mar hosszu napok ota olvasgatjuk a felesegemmel, es nem gyozzuk a sok-sok infot magunkba szippantani .. szeptember kozepen utaznank ki bo ket hetre,h felfedezzuk a San Francisco-Las Vegas-Los Angeles haromszoget .. ha megengeditek, szeretnenk e-mailben is felvenni Veletek ezugyben a kapcsolatot :) kellemes delutant Nektek .. Zoli #MEISEno11

    ReplyDelete
  34. Szia Marcsi !
    Igen, en kuldtem Nektek levelet a szeptemberi turank miatt :)
    Koszonom,meg egyszer, ha ra tudtok majd nezni !
    Nagyon nagy Segitseg vagytok (persze, mar igy is:)
    Szep Napot Nektek
    Zoli
    #MEISEno11

    ReplyDelete
  35. Szia Marcsi !
    Igen, en kuldtem Nektek levelet a szeptemberi turank miatt :)
    Koszonom,meg egyszer, ha ra tudtok majd nezni !
    Nagyon nagy Segitseg vagytok (persze, mar igy is:)
    Szep Napot Nektek
    Zoli
    #MEISEno11

    ReplyDelete
  36. Szia Romesz! Nagyon tetszik az oldal, és ugyan én csak jövőre utaznék, de az oldalad máris nagy kedvet csinált! Az autóbérlés kapcsán egy érdekes dolgot vettem észre, amikor az Alamo oldalán próbálkoztam.

    Ha kiválasztottam, hogy "Hungary"-ből jövök akkor 3 hétre $845-ért odaadnák a kocsit, és Collosion Damage W. valamint Extended Protection (ez elméletileg náluk a felelősség biztosítás, $1m-ig fedezi az általam okozott kárt) is benne van az árban. Ha USA állampolgár lennék akkor mindez $1500-ba kerülne biztosítással.

    Reális ez? Más oldalakat is megnéztem, és az 1400-1500 tűnt valószínűnek. Lehet ekkora a különbség?

    Köszönöm: András

    ReplyDelete
  37. Szia Romesz! Nagyon tetszik az oldal, és ugyan én csak jövőre utaznék, de az oldalad máris nagy kedvet csinált! Az autóbérlés kapcsán egy érdekes dolgot vettem észre, amikor az Alamo oldalán próbálkoztam.

    Ha kiválasztottam, hogy "Hungary"-ből jövök akkor 3 hétre $845-ért odaadnák a kocsit, és Collosion Damage W. valamint Extended Protection (ez elméletileg náluk a felelősség biztosítás, $1m-ig fedezi az általam okozott kárt) is benne van az árban. Ha USA állampolgár lennék akkor mindez $1500-ba kerülne biztosítással.

    Reális ez? Más oldalakat is megnéztem, és az 1400-1500 tűnt valószínűnek. Lehet ekkora a különbség?

    Köszönöm: András

    ReplyDelete
  38. Szia Marcsi!

    Köszönöm a gyors válaszodat. Úgy van ahogy mondod, de ha kiválasztod a kocsit és USA lakosként bepipálod azokat a biztosításokat, amiket külön lehet igényelni, akkor máris több mint 1600$ ! Hungary-vel meg 1269, olyankor választásod nincs, mert beleveszi a biztosításokat, na de 400$ különbség!!!

    Egyébként nem szívesen vágnék neki biztosítás nélkül, hitelkártyám vagy más nincs ami fedezze az esetleges károkat.

    Az árak logikája amúgy tényleg furcsa,ezt több foglalási oldalon megfigyeltem és állandóan változik.

    üdv: András

    ReplyDelete
  39. Szia Marcsi!

    Köszönöm a gyors válaszodat. Úgy van ahogy mondod, de ha kiválasztod a kocsit és USA lakosként bepipálod azokat a biztosításokat, amiket külön lehet igényelni, akkor máris több mint 1600$ ! Hungary-vel meg 1269, olyankor választásod nincs, mert beleveszi a biztosításokat, na de 400$ különbség!!!

    Egyébként nem szívesen vágnék neki biztosítás nélkül, hitelkártyám vagy más nincs ami fedezze az esetleges károkat.

    Az árak logikája amúgy tényleg furcsa,ezt több foglalási oldalon megfigyeltem és állandóan változik.

    üdv: András

    ReplyDelete
  40. Nagyon szuper az oldal, sokat segített! Köszönöm!:D
    Hamarosan Floridába utazom és gyűjtöm az infókat...autóbérléssel vagyok egy kicsit bizonytalan, biztosítás, árak, megbízhatóság..stb.,de már körvonalazódik, hála Nektek:D:D A legjobbakat!

    ReplyDelete
  41. Nagyon szuper az oldal, sokat segített! Köszönöm!:D
    Hamarosan Floridába utazom és gyűjtöm az infókat...autóbérléssel vagyok egy kicsit bizonytalan, biztosítás, árak, megbízhatóság..stb.,de már körvonalazódik, hála Nektek:D:D A legjobbakat!

    ReplyDelete
  42. Szia Marcsi és Romesz!

    A jövő héten megyek Floridába és van egy bérautó foglalásom az Enterprise kölcsönzőnél. De nem világos számomra, hogy az alap bérleti díjon felül szükséges-e további biztosítást kötnöm náluk. Tavaly San Diego-ban rámtukmáltak valami biztosítást, amit kifizettünk ugyan, de nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül szükség volt rá.
    Tudnátok nekem segíteni ebben?

    Előre is köszi!
    Tamás

    ReplyDelete
  43. Szia Marcsi és Romesz!

    A jövő héten megyek Floridába és van egy bérautó foglalásom az Enterprise kölcsönzőnél. De nem világos számomra, hogy az alap bérleti díjon felül szükséges-e további biztosítást kötnöm náluk. Tavaly San Diego-ban rámtukmáltak valami biztosítást, amit kifizettünk ugyan, de nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül szükség volt rá.
    Tudnátok nekem segíteni ebben?

    Előre is köszi!
    Tamás

    ReplyDelete
  44. @Marcsi

    Köszönöm az infokat. Mindenképp kötünk egy alap biztosítást rá. Biztos ami biztos! :D
    A kölcsönzés most amúgy is nagyon olcsó lesz. 12 napra 290$ egy full size kategória. Ha erre rá jön a biztosítás, az még mindig nagyon baráti.

    Még egyszer köszi mindent!

    Tamás

    ReplyDelete
  45. @Marcsi

    Köszönöm az infokat. Mindenképp kötünk egy alap biztosítást rá. Biztos ami biztos! :D
    A kölcsönzés most amúgy is nagyon olcsó lesz. 12 napra 290$ egy full size kategória. Ha erre rá jön a biztosítás, az még mindig nagyon baráti.

    Még egyszer köszi mindent!

    Tamás

    ReplyDelete
  46. Kedves Romesz!

    Nagyon tetszik az oldalad, végre egy oldal ahol jó sok ötletet lehet kapni egy ilyen úthoz! Mi szeptember 17-től szeretnénk bérelni egy ford escape-t vagy hasonlót 4 felnőtt részére, 11 napra, egy LA-Grand Canyon-LV-SF-LA vonalra. A Dollart néztük, viszont sehol nem találok olyan információt, h mennyi lehet a letét amit elkérnek. Hallottam már sokat erról, volt olyan aki írta h fél millió is lehet. Írtam már pár autóbérlő cégnek, de eddig nem igazán válaszoltak. Tudnál ebben segíteni? Csak mert kalkulálnunk kellene vmivel! A másik dolog, h éjszaka száll le a gépünk LA-ben és sok olyan információt olvastunk, hogy ha késik a gép vagy törlik aznapra a járatot, akkor elvész amit addig befizettünk. :-S Mi lenne jobb megoldás? Lefoglalni itthon vagy ha megérkezünk akkor ott a helyszínen?? Örülnék nagyon ha minél hamarabb tudnál válaszolni! Üdv, Csilla Bp-ről

    ReplyDelete
  47. Kedves Romesz!

    Nagyon tetszik az oldalad, végre egy oldal ahol jó sok ötletet lehet kapni egy ilyen úthoz! Mi szeptember 17-től szeretnénk bérelni egy ford escape-t vagy hasonlót 4 felnőtt részére, 11 napra, egy LA-Grand Canyon-LV-SF-LA vonalra. A Dollart néztük, viszont sehol nem találok olyan információt, h mennyi lehet a letét amit elkérnek. Hallottam már sokat erról, volt olyan aki írta h fél millió is lehet. Írtam már pár autóbérlő cégnek, de eddig nem igazán válaszoltak. Tudnál ebben segíteni? Csak mert kalkulálnunk kellene vmivel! A másik dolog, h éjszaka száll le a gépünk LA-ben és sok olyan információt olvastunk, hogy ha késik a gép vagy törlik aznapra a járatot, akkor elvész amit addig befizettünk. :-S Mi lenne jobb megoldás? Lefoglalni itthon vagy ha megérkezünk akkor ott a helyszínen?? Örülnék nagyon ha minél hamarabb tudnál válaszolni! Üdv, Csilla Bp-ről

    ReplyDelete
  48. Szia Marcsi!

    Köszönöm a gyors válaszodat! Közben a dollar válaszolt az e-mailemre is, ők 15%-ot de min. 400 dollárt írnak, ahogy te is írtad! :-)
    Egyébként Californiában a taxi mennyire drága? Mert a b variáció, h eltaxizunk éjjel a szállásra, aztán reggel vissza a reptérre, és akkor nem éjjelre, hanem pl reggel 8ra rendeljük az autót. Egyébként lehet h túl parázzuk már ezt a dolgot... :-)

    ReplyDelete
  49. Szia Marcsi!

    Köszönöm a gyors válaszodat! Közben a dollar válaszolt az e-mailemre is, ők 15%-ot de min. 400 dollárt írnak, ahogy te is írtad! :-)
    Egyébként Californiában a taxi mennyire drága? Mert a b variáció, h eltaxizunk éjjel a szállásra, aztán reggel vissza a reptérre, és akkor nem éjjelre, hanem pl reggel 8ra rendeljük az autót. Egyébként lehet h túl parázzuk már ezt a dolgot... :-)

    ReplyDelete
  50. Köszönöm a választ! Még egy utolsó kérdésem lenne: mennyivel drágább körülbelül ha mikor megérkezünk LA-be és akkor megyünk be egy autókölcsönzőbe, mint ha online foglalnánk??

    ReplyDelete
  51. Sziasztok! Csak szeretném megköszöni a sok segítséget! :-) Végül a Budget-nál foglaltunk egy intermediate suv. kategóriás autót, majd ott elválik milyet kapunk! 670 dollar volt, előre fizettünk, a letét pedig 100 dollár lesz, sikerült ezt is lekérdeznem tőlük. Azt írták azéert ennyi a letét, m előre fizettünk és így sokkal kevesebb! Nekünk ugye a pick-up és a drop-off ugyanaz lesz, ezért is volt olcsóbb a bérlés. Viszont a tankos dolgot nem igazán értem, szerintetek melyik a jobb megoldás? Ha kérem h tankolják meg vagy ha üresen viszem el és üresen viszem vissza? Pénteken indulunk!!!!!Üdv,Csilla

    ReplyDelete
  52. Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy a mostani amerikai autókban a szivargyújtóaljzat megegyezik az európai szabvánnyal? Azért lenne fontos tudnom, mert vinném a saját autós gps-emet, van amcsi térképem. Nem akarok a Gps-ért külön fizetni bérléskor.
    Köszi a választ

    ReplyDelete
  53. Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy a mostani amerikai autókban a szivargyújtóaljzat megegyezik az európai szabvánnyal? Azért lenne fontos tudnom, mert vinném a saját autós gps-emet, van amcsi térképem. Nem akarok a Gps-ért külön fizetni bérléskor.
    Köszi a választ

    ReplyDelete
  54. Ja és persze ugyanolyan Economy kocsikról van szó, de persze a magasabb kategóriákban is látszik a különbség. Úgy tűnik lassan, hogy ez az autóbérlés az egyik legkevésbé kalkulálható része az USA utazásnak...500$-1500$ mindenféle árat látok, mindenhol rejtett költségektől panaszkodnak a fórumokon, meg hogy figyelj oda minden betűre a szerződésben.

    Más: írhatnátok kicsit a parkolásról, illetve annak költségeiről. Esetleg tippek, hogy hol, mikor lehet tipikusan olcsón/ingyen parkolni, vagy hogy a downtown-ban mi helyzet (horror árakat hallottam). Vannak ha jól tudom színezett szegélykövek, azok meg azt mutatják hol mennyire lehet megállni.

    ReplyDelete
  55. Ja és persze ugyanolyan Economy kocsikról van szó, de persze a magasabb kategóriákban is látszik a különbség. Úgy tűnik lassan, hogy ez az autóbérlés az egyik legkevésbé kalkulálható része az USA utazásnak...500$-1500$ mindenféle árat látok, mindenhol rejtett költségektől panaszkodnak a fórumokon, meg hogy figyelj oda minden betűre a szerződésben.

    Más: írhatnátok kicsit a parkolásról, illetve annak költségeiről. Esetleg tippek, hogy hol, mikor lehet tipikusan olcsón/ingyen parkolni, vagy hogy a downtown-ban mi helyzet (horror árakat hallottam). Vannak ha jól tudom színezett szegélykövek, azok meg azt mutatják hol mennyire lehet megállni.

    ReplyDelete
  56. Szia Romesz!

    Köszönöm gyors válaszodat, és azt is örömmel láttam, hogy az autóbérlés ismét kiemelt téma lett..."Autóbérlés revisited".

    Nos igen, ez megkerülhetetlen tűnik, és a repülőjegy-szállás-kocsi (ugyebár a legnagyobb alapköltségek) hármas legbizonytalanabb pontja számomra. Az államok közötti átjárás bérelt autóval is érdekes kérdés.

    Az online megajánlott árakkal kapcsolatban fölmerül bennem: mennyire biztosítottak az USA-ban a vevő jogai az árhoz...pl.ha valamit két féle áron írtak ki véletlenül akkor jár az olcsóbb?...azt hiszem Magyaro.-n így van (ritka..de azért előfordul). Gondolom a kölcsönzők is fenntartják az árváltoztatás jogát, vagy a foglaláskor megajánlott ár kötelez? Ha nincs épp készleten lefoglalt autójuk az adott kategóriából,akkor ingyen upgrade? Csak néhány kérdés a következő bejegyzéshez :-)

    üdv: András

    ReplyDelete
  57. A masik, hogy az autot bereljetek a baratnod kartyajaval, de te leszel az auto vezetoje. LA-ben tudtok mozogni tomegkozelkedessel is. Nem a leggyorsabb de utolso megoldasnak nem rossz.

    ReplyDelete