September 25, 2011

Autóbérlés revisited

Az eddigi tapasztalatok alapján ez okozza a legnagyobb fejfájást az amerikai utazás megtervezése során. A blogon a 3. leglátogatottabb oldal a nemzetkozi jogosítványról és az autóvezetésről szóló begyezések után, valamint csomó hozzászólással magasan ver minden mást.  Nem is kérdéses, hogy újra kell írni, illetve kiegészíteni az eddigieket... Remélem sikerül pár homályos foltot "kipolírozni".
kép innen van

Autóbérlés során a megfelelő forrás kiválasztása kritikus. Ez nem egyszerű, mivel pénztárcánk elég csúfos vereséget szenvedhet, ha nem járunk utána dolgoknak. Először is nézzük meg ebből az irányból.



Sok olyan kérdést kaptunk, hogy hallottunk-e erről és erről a kölcsönző cégről, mi a véleményünk róla stb. És ilyenkor kapunk egy cégnevet, általában internetes oldalt...

Kinél foglalunk? - A foglalást kétféle úton kezdhetjük el. 


  1. Autókölcsönző cégtől közvetlenül, ilyenkor rámegy az ember a cég honlapjára, és ott keres autót. Beszélek itt pl az Enterprise oldaláról, az Alamo oldaláról, a Dollar oldaláról, a Budget oldaláról stb. Az autók az ő tulajdonukban vannak, van üzlethelyiségük, ahova bemegyünk, ahonnan elhozzuk és ahova leadjuk a kocsit.
  2. Keresőmotorokon keresztül, ekkor pedig egy erre specializálódott cég (általában csak interneten műküdik) keres nekünk lehetőségeket egy szerveren keresztül. Ezeknek a cégeknek nincs autójuk, ők azzal foglalkoznak, hogy az első pontban említett cégek elérhető autólistájához van hozzáférésük és azokat listázza ki nekünk. Ilyen pl az Expedia, Hotwire, Autoberlesonline.hu, CarRentals.com stb. Ebből adódóan egy ilyen oldalon történő keresés eredménye nagyobb választékkal kecsegtet. Sokszor, a kisebb cégek még azt sem mondják meg a fizetésig, hogy melyik autókölcsönző cégtől hozzuk majd el az autót (Enterprise-tól, Budget-től, National-tól, stb).
Mi legutóbb a CarRentals.com oldalról béreltünk Minivan-t kisbuszt kétszer is most szeptemberben, egyik alkalommal Enterprise-os kocsit kaptunk, másodszorra Budget-et, kb 1 órás kutakodás, keresgélés után találtam meg a legjobb árat. A különbségek hatalmasak voltak, 1 napra volt 29 dollárért (Enterprise) vagy 90 dollárért (Budget), másodszorra egy hérte néztük, volt heti 180 dollárért (Budget) és 400 dollárért (Enterprise). Tehát ez is mutatja, hogy sajnos semmi támpontot nem tudtunk találni, ami segít abban, hogy a legolcsóbb kocsit sikerüljün felkutatnunk. A dátum, időpont változtatásával (ha tudunk) érdemes játszadozni (akár egy óra is megduplázhatja az árat, fogalmam sincs, hogy miért) és egy papírra leírni, hogy melyik keresési feltételre milyen árat kaptunk, hogy utólag könnyen vissza tudjunk menni a legolcsóbb a variációhoz. Persze (sajnos) ez a repülőjegy kötöttsége miatt nehézkes lehet... csak egy ötlet volt...

Miért olcsóbb ennyivel? - előre kifizetett foglalás vs. foglaló nélküli foglalás

  1. Bizonyos cégek (kölcsönző és kereső cégek is) ajánlhatnak előre kifizetett packageket csomagokat. Ez azt jelenti, hogy a foglalás napján beírjuk a hitelkártya információnkat és ki is fizetjük a lefoglalt kocsit (vagy legalább 60-70%-át a teljes árnak). Az ár így sokkal olcsóbb lehet, akár 50%-kal is. Ennek oka, hogy az előre kifizetett autókat az emberek 99%-ban fel is veszik, míg a csak névvel és e-mail címmel történt foglalásokat csak 70%-ban. Tehát ha ki is fizeti a kliens az autót (nem csak lefoglalja), nagyobb a valószínűsége, hogy az a kocsi kimegy, és nem marad a nyakukon, nem hiába tartogatták, szervezték úgy, hogy ott legyen stb. Ilyenkor a visszamondás kicsit bajos lehet, több problémába ütközhetünk, ha valami közbejön és változtatnunk kell a terveinkken. Mindig nézzük meg a visszamondási feltételeket. Előfordulhat, hogy így is vissza tudjuk mondani a kocsit mindenféle büntetés nélkül, de pénzünk visszaszerzése eltarthat egy darabig. Nagyobb cégeknél általában simábban mennek a dolgok, mint kisebb vállalkozásoknál. Szintén figyeljünk oda arra, hogy pénzbe kerül-e, ha eltérünk a csomagban foglalt feltételektől (később/korábban vesszük fel az autót, később adjuk le, más helyszínen szeretnénk leadni, más méretű kocsi kellene stb)
  2. A foglaló nélküli foglalásoknál természetesen pénzünk nem bánja, ha visszamondjuk, általában elég rugalmasak a cégek. Azonban itt is pénzbe kerülhet egy-egy módosítás.


Autótípusok - milyen kocsit béreljünk?

A foglalás folyamata alatt ki kell találnunk, hogy mégis milyen autóban szeretnénk eltölteni a tervezett időszakot. Mennyi csomaggal jövünk, el fogunk-e férni, stb. Általános szabály, hogy nem autó márkát és típust bérelünk, hanem kategóriát. Tehát ha a kereső kidobja nekünk az eredményeket, akkor megadnak egy autót, hogy nagyjából tisztában legyünk a mérettel, hogy mi is tartozik abba a kategóriába és mögébiggyesztik, hogy "or similar" "vagy hasonló". Pl Economy: Hyundai Accent or similar (Toyota Yaris, Chevi Aveo) , Intermediate: Toyota Corolla or similar (Hyumdai Elantra, Hyundai Sonata, Chevi Cruze), Premium: Dodge Charger or similar (Buick Regal, Ford Crown Victoria, Buick Lucerne), a leginkább érdekes lehet a Converible kategória, ahova besorolják a Ford Mustangot, de a "similar" kocsi a Chrysler Sebring, ami azért messze nem ugyanaz, mégis egybe sorolják. És természetesen sokkal több Chrysler van, mint Mustang. Sajnos kevés helyen lehet típust foglalni. Felhívhatjuk őket, hogy "én bizony Mustangot szeretnék, tudják-e biztosítani", de nagy az esély, hogy negatív választ kapunk.
Itt mindenképp szeretném megemlíteni, hogy ha valaki csapattal jön (4 fő vagy több), és szeretne kényelmesen elférni, akkor érdemes nagyobb autót bérelni és nem azon aggódni, hogy a bőröndök nem fognak beleférni a csomagtartóba. Az első gondolat esetleg a Standard vagy Full-size SUV (a Mid-size az szintén kicsi) lehet, amiknek ugye jó tágas a belseje, de sajnos nagyon drágák. 2-4-szerese is lehet egy Intermediate kategóriás autónak. Minivan!!! 7 személyes és árban nem sokkal drágább, mint az Intermediate de csak fele vagy harmada egy SUV-nek. Csak egy példa: 
1 hétre:
Intermadiate: 163 dollár
Minivan (Dodge Grand Caravan, Chrysler Town + Country stb): 192 dollár
Standard SUV (Dodge Journey, Mitsubishi Endeavor, Ford Edge stb.) 297 dollár
Full Size SUV (Ford Explorer stb) 421 dollár

És még egy záró gondolat az autókhoz, mert sokan kérdezték: a szivargyújtó standard méret, az európai is működik itt, tehát telefon- és laptoptöltő, GPS fog menni róla. A nagyobb kocsikban ( mind a 2x viszonylag vadiúj autót kaptunk, 2011-es 12-18ezer mérfölddel) még 110 V is van, így egy átalakítóval a laptopot vagy telefont, esetleg fényképezőgépet konnektorba is lehet dugni. (tessék megnézni az adaptert, hogy az input 110V-230V legyen!)


Deposit - letéti díj vagy foglaló

Még egy sokat vitatott kérdés: "Mennyi foglalót fognak levonni tőlem?"
A cégtől függ. Minden cég oldalán megtalálható a deposit mértéke és kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek. Az Enterprise pl azt irja, hogy változó a mértéke helytől függően, 100-300 dollár a bérlés díján felül. A Budgetnél a kölcsönzés díja + 25% vagy 200 dollár, amelyik nagyobb összeg. De mint írtam, ez teljesen változó. Mindenesetre számolnunk kell azzal, hogy 200-500 dollárnyi összeg legyen erre a célra elkülönítve és vegyük figyelembe, hogy ezt az összeget nem tudjuk majd másra felhasználni.

Hitelkártya

Nos ez egy érzékeny téma. Szintén változó, még cégen belül is. Pl lehet, hogy az egyik cég reptéri üzletében elfogadják azt a kártyát, amit 20 mérfölddel odébb már nem.
Mindenképpen legyen dombornyomott a kártya VISA vagy MasterCard logóval. Ha ilyenünk nincs, akkor nagy valószínűséggel nem fogunk tudni autót bérelni. 
Debit kártyát (azaz bankkártyát, ami mögött ott van a pénz a bankban) kevés helyen fogadnak el az USA-ban autóbérléshez. Ugyanis az itteni bankkártyákon szerepel a szó: "DEBIT". A magyar bankkártyákra ez nincs ráírva, így lehet szerencsénk, és teljesértékű bankkártyánkat esetleg credit cardnak hitelkártyának nézik. Persze ez kényes dolog, nem tanácsolnám senkinek, hogy kockáztassa meg a dolgot. A legbiztosabb, ha VISA vagy MC  dombornyomott hitelkártyával megyünk kocsit bérelni. Abból nem lehet probléma. Ha valakinek van tapasztalalta, nagyon szívesen vennénk, ha a hozzászólásokhoz beírná, hogy melyik cégnél, hogyan sikerült fizetni. Főleg, ha nem hitelkártyával fizetett. Köszönjük  :)
Update: egy kedves hozzászóló megerősítette azt az elgondolásomat, hogy a magyar debit kártyát itt credit kártyaként lehet használni, tehát csak arra kell figyelni, hogy dombornyomott legyen.
Update2: Egy olvasónknak nem sikerült kifizetnie a bérlést az otthoni bankkártyájával. Kiderült, hogy a kártyán napi limit volt, így nem engedte a bank levenni az egész foglalás+deposit összegét. Másnapra derült ki, mi volt a bibi és miután feloldatta a bankkal a korlátozást, simán kifizették a kocsit NEM dombornyomott (még minket is meglep) VISA elekrton kártyával. Még minidg azt ajánljuk, hogy dombornyomott legyen a kártya. És ha debit (bankkártya), akkor figyeljünk, hogy ne legyen napi felhasználható maximum összeg megszabva.


Tankolás

Írtuk már, hogy bizonyos cégek ajánlanak ilyen jellegű szolgáltatást, hogyha nem teli tankkal visszük vissza a kocsit, akkor ők megtankolják, arra vigyázzunk, hogy így drágábban jöhet ki a dolog. Szerintünk érdemes a teli tankkal elhozott kocsit teli tankkal visszavinni.


Államok

Szintén figyeljünk arra, hogy a bérelt kocsit milyen államokba szabad átvinni, mert  bár a legtöbb cégnél beletartozik a 4 legtöbbet látogatott állam (CA, NV, AZ, UT), de előfordulhat, hogy az egyik hiányzik, és akkor bajba kerülhetünk. Pl. keresgéltem most és az expediánál az egyik ajánlatnál ott volt, hogy AZ, CA és NV. Szóval ha szeretnénk ellátogatni a Zion Nemzeti Parkba, vagy Bryce-ba, akkor már baj van. Az autókban van beépített tracking device nyomkövető, ami értesíti a központot, ha olyan államba visszük a kocsit, ahova nem szabadna. Régen még meg lehetett játszani, hogy nem szólok róla ugysem, de ma már nagyon levédték magukat és nem érdemes ilyen butasággal lebukni. Arról nem is beszélve, hogy biztosításunk is érvényét veszti. Tehát erről mindenképp győződjünk meg.
Update: felhívtam 3 céget, és mindhárom azt mondta, ha unlimited milage van a kocsival, akkor a continentális USA és Cannada területén bárhova lehet vinni. Bár én NY-i bérlést kérdeztem egy kedves ólvasónknak, aki cross country utat tervez: NYC-LA-NYC.


Nos ennyi lenne most, remélem sikerült néhány kérdést letisztázni, és ha lesz még kérdés, amit nem válaszoltunk meg, akkor írok még egy bejegyzést :)
Biztonságos utazást kívánunk mindenkinek!

4 comments:

  1. Mi nincs 1 hete hogy hazajöttünk, nekem sima debit dombornyomott kártyám van, és az ott credit card minősítést kapott. Csak azért tudom, mert a Walgreensben lehúztam a kártyám, kiválasztottam h debit és nem történt semmi. Ellenben credit carddal működött. Úgyhogy ez nem lesz gond szerintem senkinél. Ráadásul tök noname bankom van. A Dollar is elfogadta. A deposit 300 usd volt.

    ReplyDelete
  2. Szia Romesz!

    Nagyon jó a cikk..alapos mint mindig :-)

    A hitelkártya kérdéshez: ha az alamo/national ajánlatát jól olvasom, akkor ők elfogadnak credit/debit cardot is (illetve check cardot ez nem tudom mi), DE debit (és check) card esetén be kell tudni mutatni visszaútra szóló repülőjegyet is, illetve magának a kártyának is VISA/MC logósnak kell lennie! Ha ezek nem teljesülnek akkor csak "on return", tehát a kocsi visszaadásakor használható a debit card bármilyen fizetésre is. Egyébként még készpénzzel is lehet fizetni, de ekkor egy halom dokumentum kell a bérlő nevére szólóan...közüzemi számlák,meg ilyesmi kérdés hogy külföldről érkezve ez mennyire működik...

    üdv: András

    ReplyDelete
  3. Szia Romesz!

    Nagyon jó a cikk..alapos mint mindig :-)

    A hitelkártya kérdéshez: ha az alamo/national ajánlatát jól olvasom, akkor ők elfogadnak credit/debit cardot is (illetve check cardot ez nem tudom mi), DE debit (és check) card esetén be kell tudni mutatni visszaútra szóló repülőjegyet is, illetve magának a kártyának is VISA/MC logósnak kell lennie! Ha ezek nem teljesülnek akkor csak "on return", tehát a kocsi visszaadásakor használható a debit card bármilyen fizetésre is. Egyébként még készpénzzel is lehet fizetni, de ekkor egy halom dokumentum kell a bérlő nevére szólóan...közüzemi számlák,meg ilyesmi kérdés hogy külföldről érkezve ez mennyire működik...

    üdv: András

    ReplyDelete
  4. Sziasztok! En kb. egy hete bereltem kocsit az enterprisenel olyan dombornyomott mastercard kartyaval, amin ott figyel a debit szo. Gond nelkul elfogadtak... udv. riccs

    ReplyDelete