July 22, 2012

Borravaló az USA-ban

...borra-való, milyen szép magyar szó :)


Az itt leírt információk nem hivatalos infók, nem kötelező követni a tippeket.
Az Egyesült Államokban nem kötelező borravaló (tip) adása. Sehol. Ahol igen, ott ki van írva például az étlepra, hogy  "15% szolgáltatási díjat hozzáadnak a végösszeghez 8 vagy több fős csoport esetén", vagy valami hasonló. 


Több államban a felszolgálók és bártenderek a minimum órabérnél kevesebb fizetést kapnak, mivel a munkáltató azzal is kalkulál, hogy a borravaló majd behozza a különbséget. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló kereshet sokkal többet egy forgalmas napon, de az is előfordulhat, hogy egy rosszabb forgalmú műszakban még a minimum fizetést se viszi haza. Ezen felül az ilyen típusú munkavállalóknak még adózni is kell a borravaló után, tehát sok esetben a borravaló nem extra jövedelem, hanem csak a rendes fizetésük a munka elvégzéséért.

A legjobb, ha a borravalót készpénzben adjuk az azt megillető személynek. Bár megvan arra a mód/lehetőség, hogy hitelkártyával fizessük ki (mikor kihozzák a számlát, a kártyát beletesszük a könyvecskébe, a pincér elviszi, majd visszahozza a számlával és a kis hitelkártya papírral, amit alá kell írni és rá kell írni a borravaló összegét, amennyit ott kívánunk hagyni, majd összeadni), sok létesítménynek joga van ahhoz, hogy a borravaló egy részét levonja a számláról és megtartsa magának.

A borravaló adása nem egy tudomány, pár nap alatt "ki lehet tanulni". Pár hely meglátogatása után tudni fogjuk, hogy kiváló szolgáltatást nyújtottak számunkra, vagy csapnivaló kiszolgálásban volt részünk. Általános tipp, hogy ne jutalmazzunk rossz szolgáltatást. Ha valami nagyon nem volt kedvünkre, akkor hívjunk egy managert és tudassuk vele. Sok vezető értékelni fogja a visszajelzést és megtesz mindent, hogy boldogan távozzunk, esetleg levonja az italok árát, vagy adhat kupont egy következő étkezéshez. Soha ne éljünk vissza ezzel! És ne felejtsük el a jó dolgokat sem megemlíteni, ha valamivel/valakivel nagyon meg vagyunk elégedve.

Nekem például nagyon tetszett, mikor először jártam Outback Steakhouse-ban, Kaliforniában, hogy a pincér letérdelt az asztalunk mellé, úgy vette fel a rendelést, hogy ne kelljen a nyakunkat kicsavarni, ha rá akarunk nézni a felszolgálónkra. Ilyen apróság egy olyan jó érzést tud kialakítani a vendégben, ami kinyitja az ember pénztárcáját... :)

Általános szabály: 10% azt jelenti, hogy nem voltunk megelégedve, 15% egy átlagos, jó szolgáltatást tükröz, 20% kiváló, határ a csillagos ég. 

Éttermek
A 15%-os borravaló a megszokott. A nyugati államokban, ahol az adó 8% körül mozog, ez nagyon egyszerűen kiszámolható, megnézzük az adó (tax) összegét és megszorozzuk kettővel. Ha ennél többet hagyunk, akkor az azt jelenti, hogy a felszolgálónk várakozáson felül teljesített, és telljesen el vagyunk varázsolva. 

Mint említettem, a borravaló nem foglaltatik benne az árban, kivéve több fős csoportok (6 vagy 8) esetén. Ha nagyobb csapattal érkeztünk, figyeljünk a számlára és győződjünk meg róla, hogy a végösszegben benne van-e a borravaló (keressük a "gratuity" szót). Ha úgy érezzünk, hogy a szolgáltatás várakozáson aluli volt, akkor hívassunk egy managert és kérjük a számla módosítását mielőtt kifizetnénk.

Újabb szokás New York városában és turisztikailag felkapott helyeken, hogy már 3 fős "csoportok" esetén automatikusan hozzáadnak egy 20%-os felárat borravalóként. Ez a Grand Canyon környékén is előfordulhat.

Svédasztalos "büfékben" (buffet) szintén illik borravalót adni, mert bár a felszolgálónk nem hozta ki az ételünket, keményen kell dolgozniuk azért, hogy tisztán tartsák az asztalt, figyeljenek az italunkra (alkoholmentes italokból, amíg ott vagyunk, után kell tölteniük az étkezés befejezéséig). A minimum összeg 1-2 dollár személyenként. Ne hagyjunk ott kevesebbet, mint egy dollár, még akkor sem, ha volt szerencsénk egy 5 dolláros büfébe betévednünk.

Rossz, kifogásolható felszogálás esetén a 10% a megszokott arány. Ha a szolgáltatás annyira kivetnivaló volt,  hogy csak 10%-ot érdemel, akkor, mint fentebb írtam, érdemes a vezetőnek elmondani panaszunkat. Ugyanígy az is tudatja a felszolgálónkkal, hogy nem voltunk megelégedve, ha 2 darab egycentest teszünk a szépen elrendezett papírpénz tetejére. Ha a pincér bármilyen módon megsértett minket, akkor is hagyjunk 2 egycentest (penny) az asztalon,  hogy tudja, nem feletkeztünk el a borravalóról, csak elégedetlenek voltunk a szolgáltatással, amit nyújtott.

Pultos gyorséttermek esetén nem szokás borravalót adni, ha mégis szeretnénk, általában ki van téve egy doboz "Tips" felirattal. Ilyenek a McDonald's, Starbucks, Subway stb. Ha valamilyen különleges kívánságunk van, akkor adhatunk egy kis plusz pénzt.

Bárokban italonként 1-2 dollár, vagy a számla 15%-a. Ha mindig jó borravalót adunk, akkor kaphatunk ingyen italt a bártól. Ez általában a harmadik megvásárolt koktél vagy egyéb itóka után "jár". Bár ma már nem túl bevett szokás. Ilyenkor a bártender letesz egy fejjel lefelé fordított rövides poharat nekünk és amikor kérjük az italt, akkor mi lábra állítjuk a poharat. Ilyenkor, bár az ital ingyen van, a szolgáltatás után még mindig illendő borravalózni.

Hotelek/motelek esetén, ahol van szobaszolgálat napi szinten, 2-3 dollár naponta, magasabb szinvonalú hotel esetén 5 dollár felett. Hagyjuk a pénzt a párnán, vagy valamilyen másik jól látható helyen "Thank You" megjegyzéssel. Minden nap tegyük ki a pénzt, ne pedig egy összegben, amikor elhagyjuk a szobát, hiszen valószínüleg nem ugyanaz a személy fogja takarítani a szobánkat minden nap. Ha hozatunk valamit a szobába, plusz párna, vállfa stb, akkor adjunk 2-3 dollárt a "szállítónak" :)

Csomaghordóknak 1-2 dolllár, de nehezebb csomag esetén 5 dollárt is adhatunk.

Taxinak 10-15% szolgáltatás minőségétől függően.

Hotel limuzin vezetőjének, ha ingyen fuvarunk volt a reptérről a hotelbe vagy fordítva, 10-20 dollár.

Vallet Parking, amikor leadjuk a kocsinkat és a dolgozók leparkolják nekünk, 2-5 dollárt adjunk, amikor vesszük fel az autót.

Dealers az asztali játékoknál kaszinókban: a forduló végén a tét 5%-a, vagy tehetünk tétet az osztónak. Ilyenkor világosan adjuk tudtára az osztónak (es a biztonságiaknak), hogy a tétet a dealernek tesszük ("x dollars for the dealer, where do you want it?")

Pénznyelő gépek (Slot machines) koktél felszolgálóknak 1-2 dollár az ingyenes italért.

Nos ennyit sikerült most összerakni, reméljük segít egy kicsit eligazodni ebben a kérdésben. 

Az információt a tripadvisor oldalról egészítettem ki.

No comments:

Post a Comment